Za zážitky budeme rádi platit

Docalliancefilms přináší rozhovor s Vratislavem Šlajerem, producentem nového českého dokumentárního film Medvědí ostrovy

Jak vznikla vaše spolupráce s Martinem Ryšavým na jeho novém sibiřském filmu?

V Bionaut Films, naší produkční společnosti, se obecně chceme dokumentu věnovat dlouhodobě a pořád hledáme nové projekty. Martinův námět, s kterým nás oslovil, mě zaujal a vzhledem k tomu, že jej považuji za jednoho z nejzajímavějších autorů a režisérů u nás, jevila se mi spolupráce s ním jako logická a přirozená.

Film bude mít distribuční premiéru na internetu, dokonce bude v první fázi k dispozici zdarma. Jaká jsou očekávání s tím spojená?

Především nám jde o to, aby se film dostal k co nejširšímu počtu diváků. Uvedení v kinech, na DVD a na internetu budou probíhat současně a budou se vzájemně doplňovat. Dnes už jsou diváci rozdělení – někdo chodí do kina, někdo stahuje. Částečně se to sice překrývá, nicméně si myslím, že klasické „holdbacky“ (tzn. film vyjde na DVD cca půl roku po premiéře v kinech) ztrácí trochu smysl. Podobným projektům jako jsou Medvědí ostrovy navíc pomáhá k úspěchu divácká „šeptanda“. Proto jsme se rozhodli startovat na internetu měsíc před uvedením v kinech, navíc první tisícovce diváků poskytneme film zdarma. Pokud se jim bude líbit, doporučí ho dalším, takže se nám to třeba vyplatí.

Medvědí ostrovy se tedy budou hrát i v kině.

Mám za to, že do kina se chodí za zážitkem. Proto budou projekce v kině doplněny o diskuse, autorská čtení a jednu speciální kopii film – bez hudební stopy - živě doprovodí skupina DVA. Věřím, že i divák, který si film předtím pustil v klidu doma na DVD nebo internetu, ještě přijde do kina, protože ho bude zajímat diskuse s tvůrcem. Nebo si přijde užít filmový koncert. Pro mě mají Medvědí ostrov jako film dva rozměry. Stojí za to vidět jej na plátně, užít si obrazy, krajinu, nechat se unést jeho emocí. A nebo se soustředit na vyprávění postav v intimnějším prostředí doma na menší obrazovce. Tímto způsobem distribuce nabízíme našim divákům různé způsoby jak se na film podívat a jak si ho užít.

Proč uvádíte film na internetu právě na online portálu Doc Alliance?

Docalliancefilms.com funguje dobře už několik let, má svoje diváky a zajímavou nabídku filmů. Takže z mého pohledu nemá ve střední Evropě konkurenci. Navíc to souvisí i s premiérou Medvědích ostrovů v soutěži na MFDF Jihlava, který je součástí Doc Alliance, takže uvedení na portálu je přirozeným pokračováním.

Jak se díváte do budoucnosti filmové distribuce? Bude hrát internet stále větší roli?

To je myslím daná věc. Je jen otázka, jakým technologickým způsobem se bude k divákům film dostávat – jestli to bude prostřednictvím kabelové televize, internetové přípojky, satelitu. Rozhodující bude posun k tomu „on demand“, na vyžádání. Divák bude mít přistup k archivu filmů a bude si je moct pouštět, jak on sám bude chtít.
Změní to způsob, jak budeme hodnotit úspěšnost různých filmů a televizních pořadů. Věřím, že tak dostanou větší příležitost menší projekty, které k úspěchu potřebují víc času. Resp. že se najde cesta, jak je dostat k většímu počtu diváků a tím jim dát větší ekonomický význam. Na druhou stranu určitě nečekám nějaký zásadní posun směrem k „demokratizaci“ distribuce. Pořád tu budou instituce a společnosti, které budou divákům nabízet program a tím rozhodovat co a kdy uvidí. Platit se bude za filmy, ale i za radu, co se vyplatí vidět. Doufám, že také přibude filmů, které si diváci sami najdou i proti očekávání – takových hitů „odspoda“.

Chystáte se tímto způsobem distribuovat své další projekty?

Určitě. Problém je, že v Čechách a Evropě jsou možnosti online distribuce velmi omezené. Překážkou je rozdělený trh, ale hlavně váhavá politika velkých distributorů. Pokud pirátství někomu snižuje zisky, je to především proto, že zatím nemá seriozní a legální konkurenci. Podívejte se např. na iTunes a hudbu. Když se lidem nabídl pohodlný a legální způsob stahovaní, neměli problém za hudbu platit a trh se začal měnit. Klíčové jsou tři věci: pohodlí, rychlost, zážitek. Za to budeme platit vždycky a rádi.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít