Metafyzický dokumentarista Arunas Matelis

Kinematografie Pobaltských států velmi pomalu přestává být pro českého diváka místem, kde „žijí lvi.“ V distribuci se sice lotyšské, litevské či estonské filmy neobjevují, ale pozornosti festivalových dramaturgů naštěstí neunikají. Letos si dokonce jednu z cen dokumentární soutěže festivalu v Karlových Varech odvezl litevský film Řeka/ Upe. Je jen dobře, že také portál Docalliancefilms stále rozšiřuje svoji nabídku dokumentární filmové produkce pobaltských států.

Tento měsíc se na portálu objeví hned několik litevských filmů a nejvíc prostoru dostane tvorba současného velmi aktivního a ve světě stále známějšího litevského režiséra a producenta, dokumentaristy Arunase Matelise. Matelis možná není tou divácky „nejsnazší“ osobností, kterou si lze vybrat pro uvedení do litevského dokumentu, ale na druhou stranu jeho tvorba měla a má na litevskou kinematografii značný vliv. Hned jeden z jeho prvních krátkých filmů, Ten Minutes Before the Flight of Icarus, považuje jedna generace režisérů za svého druhu manifest post-sovětské dokumentární tvorby.
Matelisův přístup k filmu mohou diváci porovnat s tvorbou jiných výrazných osobností pobaltského dokumentu, které v nabídce portálu participují (Matelisův generační souputník Litevec Audrius Stonys nebo Lotyška Laila Pakalnina). Vidíme, že tito tvůrci jsou sice zaujati zkoumáním plynutí „obyčejného“ všedního života kolem nás, každý však jinak. Zatímco např. Pakalnina je přesná a trpělivá pozorovatelna detailů (což ji umožnilo natočit takové filmy jako např. Pohádková země, který nachází nečekaně bohaté projevy života ukrytého na skládce odpadu), Matelis sofistikovaně skládá obrazy všednosti do takové podoby, v které by bylo možné rozeznat příbuznost každodenní reality s neviditelnými dimenzemi vyšších sfér. Na metafyzickou orientaci jeho tvorby odkazují už názvy jednotlivých filmů, kde čteme pojmy jako evangelium, Jeruzalém, Ikaros, ráj. Ráj obsažený ve všedním dni, neviditelný, který lze vycítit teprve za tím, co vidíme, slyšíme, čeho se můžeme dotknout. A proto vznikají filmy jako jsou ty Matelisovy, aby tuto skrytou dimenzi v našem světě odhalovaly, filmy, které mají nezvyklou stavbu a montáž, potlačují příběh a všelijak jinak nás matou. Ačkoliv jsou ony filmové obrazy zcela jistě vzaté z reality, jako diváci se neorientujeme v konkrétním čase a prostoru. To nás však nemá pouze samoúčelně mást či si jen tak pohrávat s naší pozorností, nýbrž upozornit na to, že konkrétní dění před kamerou není tak důležité. Máme svoji pozornost přesunout „za“ zobrazované, uvědomovat si vznik asociací v naší hlavě a ty zkoumat.
Matelis popisuje jedno setkání s francouzskou filmovou dramaturgyní, která odcházela velmi nespokojená z projekce jeho filmu Sunday. The Gospel According to Lift-man Albertas. Film na ni zapůsobil velmi depresivně. Zkazil jí náladu, nebyla v něm prý ani stopa naděje. Režisérova reakce byla přesně v duchu stylu jeho tvorby. Nestačí se pouze podívat na film v kině či na obrazovce, je potřeba se také pohledem proměněným zážitkem s filmovým dílem znovu podívat na (resp. za) realitu kolem nás a pak znovu prozkoumat své pocity. V tom filmu možná skutečně naděje není, protože se rodí až tehdy, když film skončí, v nastalé tmě, kdy světlo projektoru zhasne.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít