10 let Wajdovy školy - přidejte se k oslavám!

Událostí tohoto týdne na portálu Dafilms je oslava desátého výročí Školy filmové režie Andrzeje Wajdy ve Varšavě. Od 21.11. do 28.11. můžete v rámci této akce zhlédnout zdarma deset neobyčejných polských dokumentů.

„Od scénáře k filmovému plátnu“ – s touto myšlenkou založil Andrzej Wajda spolu s Wojciechem Marczewskim v roce 2001 ve Varšavě filmovou školu. Škola filmové režie Andrzeje Wajdy nabízí v Evropě ojedinělý program, který kombinuje vzdělání s produkcí a zaměřuje se na filmové profesionály.
V průběhu posledních deseti let vzniklo v rámci programů Wajdovy školy přes 50 dokumentárních a hraných snímků a přes 200 krátkých filmů. Filmy zde vyvíjelo a často i realizovalo mnoho zajímavých režisérů mladší generace z Polska i ze zahraničí. Jejich snímky se dostaly do výběru prestižních festivalů, kde často získaly různá ocenění - za všechny jmenujme Berlinale, San Sebastian, Karlovy Vary, Hot Docs, IDFA či DOK Leipzig. V roce 2011 navázali Wajda s Marczewskim na tradici školy založením produkčního studia The Wajda Studio www.wajdastudio.pl, které se zaměřuje na podporu projektů se silnou uměleckou vizí.
V rámci oslav desetiletého výročí založení uvede škola na portálu DAF 10 dokumentů ze své vlastní produkce. Chybět nebude ani film Paparazzi režiséra Piotra Bernaśe nominovaný na Evropskou filmovou cenu, který byl premiérově uveden na festivalu IDFA 2011 v soutěžní sekci krátkých studentských dokumentárních filmů. V rámci festivalu IDFA také Wajdova škola oslavila první desetiletí své existence na setkání Guests Meet Guests, které se uskutečnilo 19. listopadu 2011.

Více informací naleznete na www.wajdastudio.pl.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít