Sedm statečných

To máme mládež! Vznáší se už nad bůhví kolikátou lidskou generací okřídlené rčení. Ale jaká doopravdy je? Jak se chovají, oblékají, co si přejí a co si skutečně myslí teenageři 21. století? Odpověď nehledejte v trendy časopisech pro náctileté. Radši si na Dafilms.com pusťte první díl Teen Stories – unikátního časosběrného projektu, který mapuje nepřehlednou džungli jménem dospívání.

Je jich symbolických sedm. A stateční nepochybně jsou, když se rozhodli vystavit citlivá léta svého dospívání pod drobnohled filmové kamery. Xavier, Melanie, Thys, Virginie, Jordann, Aurelie a Rachel. Každý z nich je jiný, přesto však mají hodně společného. Kromě toho, že pochází ze stejného města (Yverdon-les-Bains ve frankofonní části Švýcarska), chodí do stejné školy, mají stejné známé, jim je také všem kolem dvanácti let a ocitají se tak společně na prahu turbulentního věku dospívání, „obtížné doby“, jak by si povzdechl nejeden rodič. Co všechno jim následující léta přinesou? Jak je promění a co jim vezmou?
Časově náročné natáčení probíhalo sedm roků v rozmezí let 2002-2008 a jeho výsledkem je série čtyř dokumentů celovečerní stopáže (však se také série ve francouzském originále nazývá „romány“), které podrobně zachycují jednotlivé fáze dospívání vybraných protagonistů. Filmy však nejsou portrétem pouze titulních hrdinů, ale také jejich rodičů a potažmo i současné západní společnosti. Na celé sérii je vzácný především onen časový rozsah, který dokázal tvůrčí partnerský tandem Beatrice (režie) a Nassera (produkce) Bakhtiových obsáhnout a zpracovat. Působivost filmu však zakládá zvolené téma, dospívání, které časosbernému natáčení dodává nezvyklou dynamiku. Kdy jindy se člověk během sedmi let tak výrazně a radikálně proměňuje a to nejen osobnostně ale i fyzicky? Když se s protagonisty v prvním díle seznámíme, jsou to všichni pořád ještě děti, na konci čtvrtého dílu je už opouštíme jako dospělé.
Série však není pouze psychologickou, ale také sociologickou sondou do života evropské společnosti. Základní kulisou, ve které se příběhy dospívajících odehrávají, jsou jejich domovy. Kamera plynule přechází hranici mezi veřejným a soukromým, což divákům poskytuje vzácnou příležitost rozpoznat sám sebe ve způsobu, jakým „žijí jiní.“ Domácí interiéry prozrazují víc, než by se mohlo na první pohled zdát. Nevypovídají pouze o sociálním statusu té které rodiny, hovoří také o rozdělení a proměnách rodinných rolí (např. stěhování dospívající dívky do vlastního pokoje je potvrzení její nové role „slečny“) či o tom, jak rodina v současné době vlastně funguje (v tomto ohledu je typické pro většinu protagonistů, že k jednomu vlastnímu pokojíku mají ještě jiný u táty/mámy).
Návštěvníci portálu Dafilms.com mají možnost během následujících čtyř týdnů zhlédnout všechny čtyři díly série a prožít tak se sympatickými hrdiny celé jejich dospívání. První epizoda s podtitulem „Konec nevinnosti“ startuje on-line v pondělí 12.12. Úvodní díl pokrývá první dva roky ze zvoleného časového výseku. Představí divákům protagonisty, jejich rodinné zázemí a bezprostřední okolí. Xavier, Melanie a spol. jsou ve svých dvanácti letech prakticky stále ještě (roztomilé) děti, přesto se u nich začínají profilovat určující charakterové vlastnosti. Rodina pro ně stále ještě představuje domov a bezpečný přístav, ale už pozvolna projevují odstup od rodičovské autority (což jejich rodiče zatím ještě zvládají s nadhledem). Vypráví o sobě, světě a o svých představách o dospělosti, které budou během následujících dílů neustále revidovat a přetvářet.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít