NOVINKA - Zažít (a vidět) město jinak

Vstaň, dej autům mat (a změň svoje město). Společně s novým českým dokumentem v nabídce Doc Alliance Films...

Kolik času stráví běžný středoevropan ve svém autě? A musí ho tam strávit? Je možné zvládat cyklojízdu současným velkoměstem a neztratit humor ani život? Jak nezabloudit ve své vlastní čtvrti a koho volit? A kam že by bylo vhodné umístit domov důchodců pro projektanty tunelu Blanka?
V případě oceněného a divácky vděčného filmu dokumentaristy Martina Marečka Auto*mat by bylo mylné očekávat hodinu a půl dlouhou reklamu na urban cyklistiku. Film má sice úmyslně stejný název jako známé pražské občanské sdružení, které se zapsalo do povědomí veřejnosti pořádáním masových cyklistických happeningů, ale jeho téma je podstatně širší a vrstevnatější a zpracování hravé a svébytné, takže musí nutně zklamat každého, kdo by očekával jednoduchou agitku. O to víc potěší takového diváka (a zdaleka to nemusí být pouze obyvatel Prahy, jak např. ukazuje úspěšné uvedení snímku na festivalu v japonské Jamagatě), který si uvědomuje svůj vlastní životní prostor, jenž obývá a nechce či neumí být k němu lhostejný. Město jako základní místo současného západního člověka a auto jako symbol jeho životní stylu jsou ve filmu podrobeny přemýšlivému pozorování, které nejen baví svojí svižnou a hravou formou, ale také vrací do hry zajímavé a důležité otázky, jež mnohdy pod tlakem starostí všedního dne vypadávají z kola našich životů.
Během několikaletého sběru filmového materiálu se před dokumentaristovou kamerou odehrála nejedna vtipná, poučná či dramatická situace, z nichž se mnohá kvalifikovala do pečlivě připravovaného finálního sestřihu. Díky tomu (a osobnímu režisérovu zapojení do děje) má film daleko k formátu televizní publicistiky.
Kromě působivých, komických (a bohužel i tragických) výstupů celé řady osobností i figurek snímek také dobře odhaluje janusovsky dvojitou tvář bývalého kontroverzního primátora Prahy Pavla Béma. Krátký ale nepřehlédnutelný prostor dostane např. také Marečkův generačně spřízněný kolega, režisér Vít Klusák (jeho nový celovečerní dokument Vše pro dobro světa a Nošovic právě vstupuje do kin) , který drže „v ruce kus dřeva“ dokazuje svůj smysl pro tvorbu dramatických dokumentárních situací.
Jedním z důležitých připomenutí mnohovrstevnatého snímku je také to, že politika se nedělá pouze na radnici, ale že jde o běžnou a potřebnou součást fungování lidské společnosti, do kterého se svým způsobem zapojuje každý zúčastněný ať už řidič, cyklista, nebo chodec. Produktem tohoto přesvědčení je pak samotný Auto*mat, protože jak sám Mareček říká „natočit pouze film v tomto případě nestačí“. Výsledný snímek je nejen kronikou působení občanského aktivistického hnutí (které režisér spoluzakládal), nýbrž svojí výpovědí rehabilituje samotný pojem „aktivismus“. Pomáhá jej přesadit ze škatulky temelínových „horolezců“, krvavých kožichů a zakuklených anarchistů do poklidného prostředí usedlých třicátníků, kde především může sehrávat svoji zásadní konstruktivní úlohu. Podobně kdysi G.K. Chesterton vzýval pojem osobní revoluce. Pokud chci, aby sloup před mým domem byl pořád bílý, není nutné kvůli tomu pochodovat ulicí na alegorických vozech, ale prostě jít a natřít ho. A dělat to takhle každý měsíc.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít