NOVINKA - Únorové novinky

Únor bílý - filmy baví. Co se chystá následující měsíc na portálu...

Jelikož lásky není nikdy dost, není potřeba schovávat si ji až na květen. A protože uprostřed tuhé zimy zahřeje milující objetí víc než sklenka svařáku, připravil portál pro své diváky speciální Valentýnský stimul. Od 14.2. tak bude možné po celý týden zdarma streamovat lásku. V kolekci filmů o nejrůznějších podobách tohoto vznešeného citu se také speciálně představí úspěšný slovenský film Juraje Lehotského Slepé lásky, který získal prestižní cenu Art Cinema na festivalu v Cannes 2008.

První z několika českých novinek, které se na portál chystají, je film Domov Margarety Hrůzy, české filmařky, na kterou jsme upozorňovali už v létě v rámci tématické sekce rodinných terapeutických filmů. Domov je finální verzí autorčina pátrání po příčinách a důsledcích vlastní rodinné situace, kterou započala filmemNoční rozhovory

Divácká cena na festivalu MFDF Jihlava 2009, cena pro nejlepší český dokument desetiletí o rok později tamtéž, řady spokojených diváků i cyklistů a jeden naštvaný bývalý primátor. I tak může vypadat vizitka zatím posledního dokončeného filmu Martina Marečka, Auto*mat. Rozhovor s tvůrcem o natáčení jeho nového projektu v Africe můžete číst zde

Třetí český zářez v únorových novinkách udělá dokumentarista a spisovatel Martin Ryšavý, jenž se vrací do aktuálního programu portálu s filmem Země snů. Snímek, který vloni získal Cenu Pavla Kouteckého, zachycuje složitou situaci, do které se v důsledku ekonomické krize dostala část Vietnamské populace žijící (mnohdy nelegálně) v České republice. Film zaujal porotu Kouteckého ceny možná i z toho důvodu, že se nespokojuje pouze s pozorováním jednotlivých příběhů, ale načrtává reálnou možnost, jak tuto situaci řešit.

Způsob, jakým jednají některé české pracovní agentury s vietnamskými dělníky, šokuje často svojí bezohledností a brutalitou. Pokušení vykořisťovat slabší a chudší se ukazuje jako obzvlášť silné právě v dnešní době ekonomické krize. To, že novodobé otrokářství existuje a je skutečným problémem současné globalizované společnosti, připomíná film belgického kameramana a režiséra Jorge Léona Vous etes servis/ You´re served. Dokument vypráví příběhy indonéských žen trénovaných jako pokojské či posluhovačky a následně „distribuovaných“ po celé Asii. Bez jakýchkoliv sociálních jistot a s tvrdě vštípeným smyslem pro absolutní poslušnost, pracují ženy často za nuznou mzdu na hranici svých sil.

V Asii zůstaneme i v poslední filmové novince. Snímek Once Upon a Time Proletarian představuje po filmu Disorder další zajímavou analýzu života v současné Číně. Ve dvanácti kapitolách představuje režisérka Xiaolu Guo portréty lidí z rozličných koutů země i rozdílných společenských vrstev. Od starého rolníka, který přišel o všechnu svoji půdu k mladému úspěšnému majiteli hotelu, jenž nedá dopustit na nový rudý kapitalismus. Příběhy zisku, prohry, naplněných, ztracených či ještě nenalezených snů vypráví o zemi, jejíž budoucnost je žhavé téma i v našem poklidném pupku Evropy.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít