Dubnové novinky

Duben je měsíc rozmarných nálad a portál Doc Alliance Films na tento měsíc připravil program neméně pestrý.

Na úvod odstartuje úspěšnou časosběrnou dokumentární sérií Manželské etudy po 20 letech oceňované filmařky Heleny Třeštíkové. Režisérka ve svém původním projektu natáčeném v osmdesátých letech sledovala šestici mladých manželských párů. Po dvaceti letech se pak znovu do životů protagonistů vrátila, aby zjistila, jak si téměř čtvrstoletí pohrálo s jejich osudy. Vznikly tak silné portréty, které vypovídají mnohé nejen o jedinečnosti a nepředvídatelnosti každého lidského osudu, ale i instituci manželství a proměnách společnosti po výměně dvou politických režimů.
Od 9. dubna se virtuálně přeneseme do švýcarského Nyonu a ochutnáme něco z aktuálního dění Mezinárodního filmového festivalu Visions du Réel. Skrze portál bude možné zhlédnout třináct dokumentárních snímků, které na nyonském festivalu poběží v sekci First Steps (Premiers Pas). Bude se tedy jednat o svěží filmové debuty, studentské snímky i dokumenty amatérských filmařů. Kromě toho budou online přístupné i debaty s režiséry natočené po festivalových kinoprojekcích. Po polovině dubna se pozornost přesune ze Švýcarska do Polska, konkrétně za slavným režisérem a scenáristou Marcelem Lozinskim. Portál nabídne během posledních dvou dubnových týdnů pětici jeho filmů ke shlédnutí zdarma. Mezi nimi nebude chybět ani snímek 89 mm od Evropy, jenž získal mezi četnými festivalovými cenami i nominaci na Oscara.
Krátkometrážní imprese z nádraží ležícího na pomezí Polska a Běloruska, kde se spolu s překročením státních hranic mění i šířka kolejí, je metaforickou úvahou nad koncem Evropy i západního křesťanského světa.
Velikonoční pondělí bude možné strávit i s dalším snímkem z polského prostředí - The Passion According to the Polish Community of Pruchnik. Rakouský filmař Andreas Horvath v prostředí malého polského města sleduje, jak se při jednom z místních zvyků na Velký pátek míchají křesťanské a pohanské rituály. Tento antropologicky zajímavý snímek zároveň předkládá kontroverzní otázku po tom, nakolik může antisemitismus nacházet živné podhoubí uvnitř katolické církve.
Napříč celým měsícem budou na portálu k dispozici téměř dvě desítky dokumentárních filmů vzniklých v produkci České televize. Mezi nimi nebude chybět například Sejdeme se v Eurocampu Eriky Hníkové, vítěz ceny za Nejlepší český dokument z MFDF Jihlava 2005 Prodáno Lucie Králové nebo film režiséra Tomáše Škrdlanta Hledání dobré smrti, jenž zvítězil v roce 2007 na festivalu Academia film Olomouc. Bude možné sledovat jak snímky přinášející sktuální generační výpovědi (např. Kristova léta, dámy), tak unikátní portréty (např. Miloš Zeman - nekrolog politika a oslava Vysočiny). Objeví se projekty politicko-historické (Věž smrti), hravé a satirické (Krásná Praha olympijská) i živelně hloubavé (Nonstop).

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít