Sladký život on-line

Second Life je celosvětový internetový fenomén, pro který se už spíš než označení hra používá termín sociální síť. Na internetu běží od roku 2003 a za tu dobu shromáždil kolem 16 miliónů uživatelů a jejich avatarů. Ačkoliv není zdaleka bez konkurence, mezi uživateli si stále udržuje velkou popularitu. Podstatnou roli v tom může hrát i ten lakonicky výstižný název – druhý život. Kdo z lidí by po něm aspoň někdy nezatoužil?

Dokumentárních filmů reflektujících tento fenomén už na mezinárodní scéně vzniklo několik, snímek The Cat, the Reverend and the Slave však určitě patří k těm zajímavějším. Franko-japonské autorské duo multimediálních umělců, Allan della Negra a Kaori Kinoshita, se tématem různých identit a jejich vzájemné prostupnosti dlouhodobě zabývá, a tak je zájem o uživatele SL logickým pokračováním jejich dosavadní tvorby. Vzhledem ke způsobu jejich práce však nečekejme žádné sociologické zkoumání či filozofické rozjímaní nad významem či „nebezpečím“ života on-line. Autoři se vyhýbají ambicím řešit otázky typu, zda SL vlastně není nic jiného než jedno velké nákupní středisko (či bordel), jak se lze dočíst ve fórech některých nespokojených uživatelů.
Film nás zavádí do virtuálního univerza skrze osobní světy několika jeho zapálených uživatelů. Setkání s nimi probíhá velmi podobně, jak by pravděpodobně probíhalo přímo na síti. Ostatně po chvilce sledování filmu si pozorný divák náhle uvědomí: Už tam vlastně jsem! Tvůrci svůj film totiž skutečně vystavěli tak, aby vypadal jako svět Second Lifu. Nejen díky formálnímu zpracování, které sofistikovaně napodobuje estetiku virtuálního světa avatarů, vyvstává před našima očima otázka, který z životů, jež žijeme, je vlastně ten „druhý“. Tento dojem pochopitelně úzce souvisí také s výběrem protagonistů, jejichž reálné i virtuální identity částečně splývají (Např. propagátor klubu „huňáčů“ – ona v titulu zmíněná „kočka“ - nasazuje chlupaté kočičí uši jak na monitoru tak i před ním.)
Základní téma filmu – vzájemná prostupnost reálného a virtuálního světa – se ve filmu zobrazuje hned v úvodní sekvenci, ve které jeden z protagonistů popisuje svoji dosavadní životní dráhu pomocí satelitních snímků z aplikace Googlemaps. Začíná to vcelku nenápadně, nicméně film nás postupně vtahuje do stále kurióznějších podob života on-line. Své téma velmi zdařile rozvíjí a graduje, aby ve finále s konečnou platností rozmazal všechny hranice a v podobě „uměleckého“ festivalu Burning Man, který se odehrává ve fantaskní krajině nevadské pouště, k nerozeznání propojil svět „hry“ se světem „skutečnosti“.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít