Na cestě

Druhý srpnový týden na Doc Alliance Films je ve znamení cest a cestování. Trojice filmů vás zavede do rozličných koutů Evropy i Ameriky, do zapomenutých končin Kyrgystánu i vzdálených oblastí ruského severu. Každý je přitom průvodcem se zcela osobitým charakterem, který dokáže zcela jistě překvapit nejednoho filmového cestovatele. Navíc v období od 8. do 14. srpna můžete se snímky Nové výjevy z Ameriky, Chuť kumysu a Signers Koffer cestovat zdarma.

Každý z filmů, které je možné tento týden zhlédnout zdarma, je originální nejen výběrem končin, v kterých se odehrává, ale zejména způsobem svého vyprávění.
Renomovaný švýcarský filmař Peter Liechti se tematice cest věnuje ve svých snímcích opakovaně. Každá z filmových poutí je mu pobídkou k novému esejistickému experimentu. Nejinak tomu bylo v případě Signers Koffer, v němž se vydal na improvizovanou cestu s vizuálním umělcem Romanem Signerem. Trasa této dokumentární „road movie po Evropě“ se vyvíjí podle vrtochů nálad a nápadů hlavního protagonisty. Místa, která na širokém prostoru mezi Polskem a Islandem vybírá Signer k zastavení, se stávají zdrojovou inspirací i otevřenou galerií pro jeho akční umění. Každé navštívené místo funguje jako svědek i spolutvůrcem Signerových aktivit a nápadů, které ve své jednoduchosti a esenciálním humoru naplňují zvolání „Zde jsem člověkem!“
Ve filmu Nové výjevy z Ameriky se dánský režisér Jørgen Leth po dvaceti letech vrátil k tematice amerického mýtu viděného očima Evropana, kterému se věnoval v dnes již klasickém díle dějin dokumentu 66 výjevů z Ameriky. V geniálně přímé struktuře nechává promlouvat vizuálně propracované obrazy všech největších amerických klišé. Diváka přitom neopomíjí důsledně informovat o tom, co přesně na předkládaných oživlých ikonách vidí. Kečup, dálnice, benzínové pumpy, banana split, vlajky, imigranti i samotní Američané se svými širokými úsměvy, které často s očekávaným koncem záběru poklesávají, však postupně v Lethově snímku překračují svůj vlastní mýtus. Notoricky známé výjevy a symboly ve svém mnohosti a promyšlené kombinaci vytvářejí nový obsah a vybízejí k otázkám po samotné podstatě předkládaného „amerického snu“. Oproti záplavě barev v Nových výjevech z Ameriky nabízí belgický snímek Chuť kumysu rozdílně snovou poetiku. Černobílé video obrazy z Kazachstánu a Kyrgystánu vytvářejí přízračnou pouť, která se ubírá podle svých vlastních zákonitostí. Hlas muže vypráví pod pozvolna plynoucími obrazy z horských jurt i domů velkoměsta o životě, v kterém se vzdálil od „hlasů svých kočovných předků“. Film Xaviera Christiaense přitom v prvé řadě neusiluje o etnograficky nosnou výpověď, jeho film je mnohem spíše emocionální, nostalgickou básní o umírání jedné kultury.
Bon Voyage!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít