Nad hlavou spícího Buddhy

Z kosmodromu Bajkonur stoupá k nebi americký multimilionář, v Afghánském údolí se tisíc let starý Buddha obrací v prach a válečný fotograf už posté portrétuje ponurou tvář lidské bídy. Světy, mezi kterými stojí rozkročený švýcarský dokumentarista Christian Frei, jsou rozmanité a dramatické. Tři jeho nejslavnější filmy, The Giant Buddhas, War Photographer a Space Tourists, mohou diváci od 12. září zhlédnout na www.docalliancefilms.com...

Švýcar Christian Frei je všestranný filmař a osobnost u nás pohříchu málo známá, byť jeho filmy patří bez pochyby k tomu nejlepšímu ze současného evropského dokumentu a vysloužily si celou řadu prestižních ocenění. Snímky tohoto režiséra vyprávějící silné lidské příběhy epických rozměrů jsou bezpochyby tou správnou událostí, kterou se portál Doc Alliance Films loučí s letními „reprízami“ svých starších titulů a znovu se uchází o pozornost (nejen) tuzemských diváků jako jeden z nejprogresivnějších projektů internetové filmové distribuce.

Tři snímky s odlišnými náměty spojuje kompaktnost Freiova autorského stylu. Klasická dokumentární forma v sobě sjednocuje cit pro téma, schopnost vyprávět příběh a působivou lyrickou atmosféru. Všechny tyto složky jsou v každém z jeho filmů v rovnováze, žádná z nich netrčí z organického filmového tvaru a forma se tak ideálně snoubí s obsahem. A tak mohou být Freiovy dokumenty klasické ale nikoliv nudné, narativní ale nikoliv popisné, meditativní ale ne do sebe zahleděné.

S každým ze svých filmů stráví Christian Frei několik nabitých let. Ne že by snad jeho umělecký styl byl natolik vytříbený a sofistikovaný, aby musel „zrát“ tak dlouhou dobu. Většinu času mu totiž zabere, než se domluví se všemi svým protagonisty a především získá všechna potřebná razítka a povolení, aby mohl natáčet tam, kde skutečně natáčet chce. Tato autorská cílevědomost a vytrvalost pak divákům poskytuje garanci, že je jeho snímky vezmou na neznámá místa skrytá mimo dosah jejich zkušenosti a často i představivosti. S Christianem Freiem se stejně snadno můžeme ocitnout přímo uprostřed zuřivého pouličního boje v Ramalláhu jako v náruči všeobjímající harmonie vesmíru na zemském orbitu.

A ještě jeden aspekt mají jeho několikavrstvé filmové příběhy společné. Frei nikdy neopomene zdůraznit sociální rozměr dějů, které sleduje. Jakkoliv by se mohla zdát hlavní dějová linie jeho filmů příliš vzletná, abstraktní či běžné realitě vzdálená (tísíciletá historie kamenných Buddhů či chladná krása vesmíru), vždy ji vyváží vedlejším dějem, který nás spolehlivě vrátí na zem. A tak, zatímco naše oči hledí k hvězdám za americkou multimilionářkou, které legendární vesmírná „kocábka“ Sojuz splnila životní sen, naše nohy kráčí po kazašské stepi s prostými sběrači kovového odpadu z vyhořelých raket. A tak by to mělo podle Christiana Freie být. Neboť nad hlavou ukrytého spícího Buddhy vždy žijí lidé, kteří v potu tváří jedí svůj chléb.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít