Banánová spravedlnost

Může skupina chudých Nikaragujců uspět v soudu proti americké korporaci? Co všechno se v minulosti odvážily riskovat nadnárodní koncerny ve třetím světě? A prokáže film jednoho švédského dokumentaristy, že ve Spojených státech platí právo na svobodu slova? Portál Doc Alliance Films uvádí od 19. září dokumentární detektivku Bananas!*

„Nikdy se mi nelíbilo, když se mocný chlápek vozí po slabém,“ s těmito slovy se ve snímku Bananas!* pouští do největšího případu své dosavadní kariéry Kubánec, milovník červených Ferrari a advokát Juan Dominguez. Doposud se v okázalém pohodlí své losangeleské kanceláře věnoval především hispánským klientům, kteří chtějí vysoudit vyrovnání za újmu, již jim způsobili viníci dopravních nehod nebo nedbalí zdravotníci. Nyní se však se svou firmou postavil jedné z největších amerických korporací Dole Food. Rozhodl se zastupovat dvanáct dělníků z Nikaragui, kteří v minulosti pracovali na banánových plantážích spravovaných tímto koncernem a odnesli si ze své práce trvalé zdravotní následky. Skrze tuto „pilotní“ skupinu hodlá uvést do pohybu velkou kauzu, která prokáže, že Dole používal ve Střední Americe zdraví škodlivé pesticidy ještě pět let po jejich mezinárodním zákazu vydaném v roce 1977, a vystavil tak tisícovky zcela neinformovaných a často i negramotných zaměstnanců hrozbě sterility, rakoviny a dalších chorob.
Film Bananas!* sleduje především napínavý vývoj samotného soudního procesu, v němž je řada šokujících doznání zástupců korporace balena do hávu příměrů „minulost je minulost“ a „co jsme si, to jsme si“, a v němž se jisté kontroverze nevyhnou ani korunním svědkům na nikaragujské straně. Když švédský dokumentarista a investigativní novinář Frederik Gertten tento snímek natáčel, patrně netušil, že po jeho dokončení bude sám vést soudní spor s Dole Food. Korporace režiséra obvinila z toho, že celkové vyznění dokumentu bylo vůči ní urážlivé a nactiutrhačné a současně udělala vše pro to, aby se film nedostal k americkému publiku. Filmový Festival v Los Angeles stáhl Bananas!* ze své soutěže, jakmile mu Dole pohrozil, že v opačném případě zažaluje i jej, a distribuce snímku v USA byla pozastavena po dobu trvání soudního řízení, tedy takřka na celý jeden rok. Tento akt snahy po tom film umlčet hovoří v mnohém ještě výmluvněji, než samotný verdikt soudu, který žalobu Dole Food na Gerttena zamítl. Ilustruje totiž skutečnost, že neomezené finanční zdroje korporací vedou jejich reprezentanty k přesvědčení, že jejich chování není nijak limitováno, protože veškeré případné krize mohou být hladce zažehnány z korporátní pokladnice. Pro Dole Food není nepochybně nejmenší problém zaplatit odškodné obětem poškozeným pesticidy, ani pokrýt náklady na soudní řízení s režisérem, pro kterého naopak mohlo být vedení sporu fatální. Po svém osobním vítězství nad „Goliášem“ může být Gerttenovi satisfakcí především pozornost širšího publika a pokračování debaty nad právy dělníků pracujících ve třetím světě. Pro ty z nich, kteří ještě nedostali své odškodné, je pak symbolickým gestem podpory každý nezakoupený banán či konzerva s nálepkou Dole…

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít