Divoký srdce rychle žije

Extatické vytržení, zpěv a křik, plameny olizují nahá křepčící těla, nad hlavami se vznáší pach rituálně spálené kůže... Nejde kupodivu o momentku z cestopisného žurnálů popisující exotické rituály Papuánců, nýbrž paradoxně o exkurzi do života současných Dánů. Od 13.2. se mohou diváci DAFilms vydat na cestu za divokým srdcem mladé dánské generace s filmy Micheala Noera The Wild Hearts a Vesterbro. (Do 17.2. ZDARMA)

Až se vrátíme domů, všechno bude lepší, náš život bude lepší, budeme šťastný, stoprocentně...

Vesterbro, titul celovečerního dokumentu Michaela Noera z roku 2007, je odvozený z názvu pověstné Kodaňské čtvrti, kde není žádný problém sehnat na ulici jakoukoliv drogu. Právě tady sdílejí domov i své životy Martin a Julie, jejichž odyseu všedních dní se Noer rozhodl zaznamenat. Život mladé milenecké dvojice, která spolu žije na hromádce v malém pronajatém bytě, je nečekaně monotónní a šedivý. V rytmu jejich dní sice není nouze o večírky, alkohol či sex, ale vše tak nějak bezútěšně plyne do ztracena. Martin a Julie jsou přes všechnu svoji (slabou) dobrou vůli zakleti v jakémsi bezčasí mezi dospíváním (už jim není náct) a dospělostí (ještě jim není třicet), ve světě, který, jak se jim zdá, vůbec nic neslibuje. Jejich snění se netýká ani tak lepší (jak tomu bývalo dřív) jako alespoň nějaké budoucnosti. Život jim pomalu začíná protékat mezi prsty a oni se se zoufalou urputností snaží zakonzervovat svůj (prozatím bezpečný) status quo. Jen intenzivní chvíle společně prožívané lásky dokáží narušit mechanický proud propitých nocí a prospaných dní. Láska je ostatně to jediné, co jejich životům dodává alespoň nějaké zdání perspektivy.

Mopedy, chlast, bubny a parta nahých chlapů, je mi jasný, že většina z vás si myslí: Co to má sakra znamenat?

Ačkoliv Julie a Martin nejsou zrovna andílci, oproti hrdinům následujícího Noerova filmu působí jako nudný párek důchodců. Říkají si Divoká srdce a je jich symbolických dvanáct. Společně tvoří drsný „mopedový gang“ a na svých strojích zděděných po otcích a dědech si to maximální rychlostí 50 km/h hasí z Dánska do polského Pomořanska. Nic je nezastaví, všude projedou, všechno vypijou, všechno přežijou. Zatímco letitým strojům pomalu dochází dech, jejich majitelé jedou celou dobu na plno. Třítýdenní cesta je vlastně jeden pořádný mejdan, na jehož konci se mají z „chlapců“ stát praví muži. Mladí motorkáři si skrz hektolitry alkoholu, nepřízeň počasí a sexuální abstinenci probíjejí cestu za vytouženou svobodou. Co to však pro ně vlastně znamená, o tom mají jen velmi mlhavou představu. Na čem se ovšem všichni shodnou je to, že doma to „stojí za prd“ a všechno „jde do... Pomořanska.“ (Jak praví staré Dánské přísloví.) Jakkoliv Martina s Julii z Vesterbra trumfnou po všech stránkách, mají s nimi společný stejně intenzivní pocit ontologické nejistoty. A také to, že stejně jako milenecký pár i oni spoléhají na vzájemnou „lásku“ jako na poslední záchranu před propastí prázdnoty. Za všemi těmi pohupujícími se penisy, řevem motorů, okázalou drsností a spratkovitostí, je nakonec prostá a upřímná touha po tom být spolu. Sdílet svůj strach a nejistotu, rozpustit je ve vzájemném společenství, v té poslední hodnotě, která i v našem chaotickém, hroutícím se „přehřátém“ světě má stále ještě smysl. A tak mladí zdraví muži z nejvyspělejší části světa hledají ztracenou (sebe)jistotu semknuti v kruhu kolem ohně.

DAFilms nabízí svým divákům i další nahatou spanilou jízdu. Tentokrát ovšem z místa, kde je podstatně větší teplo. Natočil jí filipínský režisér Khavn de la Cruz a jeho film se jmenuje Bahag Kings. Možná pro tuhle testosteronovou sblíženost se před dvěma lety ocitli Khavn a Michael Noer v jednou tvůrčím týmu v rámci experimentální DOX:LAB Kodaňského festivalu. Jejich společný projekt Son od God bude zanedlouho taktéž k vidění na portálu DAFilms.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít