Knihy přežití Arnošta Lustiga

Rok od úmrtí českého spisovatele Arnošta Lustiga připomene portál DAFilms tuto velkou osobnost české literatury druhé poloviny dvacátého století dokumentem Arnošt Lustig-devět životů. Diváci portálu uvidí premiérové uvedení filmu v týdnu od 20. do 26.2. zdarma.

Klíčovým podnětem tvorby Arnošta Lustiga se stala osudová zkouška v podobě bolestné zkušenosti holokaustu. Jeho první sbírka povídek z prostředí nacistických koncentračních táborů Noc a naděje vyšla v roce 1958 (sám Lustig ji považoval za svojí nejlepší knihu vůbec) a od té doby se autor neustále k této dramatické historické zkušenosti vracel. S tím vědomím, že „zážitek Osvětimi“ se popsat nedá a s tím rizikem, že toho, kdo se o to pokouší, může snadno semlít temný proud strašlivých vzpomínek – nejeden „spisovatel holokaustu“ ukončil život vlastní rukou (např. Primo Levi, Jean Amery, etc.) Uniknout osudu svých slavných kolegů se Lustigovi podařilo nejspíš díky své intenzivně optimistické povaze. Život, jakkoliv zbídačený, ponížený a marginalizovaný, je vždy tou hlavní osou a hodnotou Lustigova zájmu. Touhu žít (a života si vážit) v něm ani tragická epizoda pobytu v koncentračních táborech (Terezín, Osvětim, Buchenwald) nedokázala potlačit. To je zásadní vítězství Arnošta Lustiga nad temnotou války a především nad mašinérií nacistické nenávisti namířené v principu právě proti hodnotě života. Snímek Kristiny a Iva Pavelkových je cenný především v tom, že tuto výraznou osobnost rok od její smrti opět veřejnosti připomíná. Dává (naposledy!) prostor jeho příjemnému lidskému projevu a smyslu pro vyprávění. Lustiga doprovází a doplňují jeho blízcí a známí, z nichž nepochybně nejzajímavější jsou výpovědi jeho sestry Hany a spoluvězně z koncentráku Jiřího Justice. Nejvíce pozornosti věnují tvůrci filmu Lustigově válečné a poválečné zkušenosti, jakkoliv to je logické a pochopitelné, přece jen je trochu škoda, že se nedozvíme víc o pozdějších Lustigových osudech, jeho emigraci, hledání svého místa na mapě světa a následného působení na univerzitách ve Spojených státech. Jistě i o tom by dovedl Lustig barvitě a sdělně vyprávět.
Arnošt Lustig zanechal po sobě v české společnosti výraznou stopu, je však důležité, aby nebyl připomínán pouze jako bonviván a vypravěč anekdot, ale především skrze a pro svoje dílo. Jeho povídky, romány a scénáře předávají z generace na generaci poselství o daru a síle vůle k životu. V jedné z působivých scén filmu se Lustig zamýšlí nad samotnou podstatou svého literárního sdělení : „Často jsem se ptal sám sebe, proč ty moje knížky čtou mladý lidi. Myslím, že je to tím, že je zajímá možnost přežití. Oni v sobě mají podvědomě strach. Obavu z nejistoty, z další války. A proto ty knížky čtou, protože je v nich naděje.“

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít