Boží syn a jiné příběhy z laboratoře

Před časem jsme divákům Dafilms představili dva dokumenty režiséra Michaela Noera Vesterbro, Wild Hearts a slíbili jsme přidat další. Čas se naplnil a Boží syn přichází. Tento společný počin Michaela Noera a Khavna de la Cruz je jedním ze série kreativních spoluprací, které iniciuje a produkuje dánský filmový workshop DOX:LAB. Testovací vzorek z produkce filmové laboratoře na portálu Dafilms obsahuje hned čtyři dokumenty a v týdnu od 16.4. do 22.4. je divákům Dafilms k dispozici zdarma.

Možná pro jistou testosteronovou sblíženost (srovnejte jejich filmy Bahag Kings a Wild Hearts) se Filipínec Khavn de la Cruz a dán Michael Noer ocitli v jednou tvůrčím týmu v rámci experimentálního filmového workshopu DOX:LAB, který od roku 2009 pořádá kodaňský filmový festival CPH:DOX. Základním účelem filmové laboratoře je podpora autorského dokumentu – mj. právě skrze produkční program, který cíleně vytváří prostor pro setkávání a spolupráci evropských režisérů s jejich kolegy z jiných kontinentů. Každý rok je vybraná skupina oslovených filmařů rozdělena do autorských tandemů a přizvána k vývoji a realizaci autorského filmového projektu. A že organizátoři DOX:LAB to myslí se svojí chutí experimentovat skutečně vážně, dokazuje fakt, že katalog projektů realizovaných pod jejich hlavičkou čítá za tři roky fungování na tři desítky filmů. Ve spolupráci s festivalem, který patří mezi zakládající členy sdružení Doc Alliance, uvádíme hned čtyři laboratorních projekty. Vybírat můžete mezi těmito tituly:

Son of God (Michael Noer&Khavn de la Cruz)
Co je tenhle skřet, kterému říkají Syn Boží, vůbec zač? Mystický trpasličí léčitel. Je to podvodník nebo šaman? Filmový štáb se vydává po stopách jeho neobvyklé pouti, která stírá hranice mezi magií a náboženstvím, vírou a pochybností, skutečným a neskutečným.Pro miliony věřících Filipínců je bůh skutečností, a když malý syn boží vyléčí muže trpícího rakovinou, kterému se vnitřnosti derou z břicha ven, nezbývá než uznat, že to jen naše blahobytná západní společnost se navždy rozloučila s dobou zázraků.

Glorious Accidents (Mauro Andrizzi&Marcus Lindeen)
Autonehody jsou uměním okamžiku, sochařským dílem několika sekund. Přinejmenším pro jednoho fotografa z Buenos Aires, který se v noci projíždí po městě a snaží se zachytit dokonalou autonehodu. Jiný muž se snaží vypátrat legendárního mistra felace, který se ukrývá kdesi v temných pokojích gay sex klubu. Snímek Glorious Accidents vypráví devět příběhů o smrti a proměně.

Master Chen Lives on 88 Lucky Street (Zero Lin&Ada Bligaard Søby)
Pan Chen v životě neviděl svou ženu, svou dceru ani mrakodrapy, které obklopují jeho domov uprostřed Šanghaje. Je slepý a na živobytí si vydělává tradičními čínskými masážemi, které poskytuje zaneprázdněným podnikatelům. Chen přišel o zrak v bitce v dobách svého potulného mládí a tak nikdy nespatřil kolosální změny, kterými Čína za posledních dvacet let prošla.

From Palestine With Love (Camilla Magid&Mahasen Nasser-Eldin)
Mays je dvaadvacetiletá dívka, která žije v okupované Palestině a pracuje v Palestinské cirkusové škole. Plánuje společný život se svým švédským přítelem Casparem a chce studovat na Stockholmské univerzitě. Cesta od snu ke skutečnosti však není jednoduchá. Mays se musí vypořádat s očekáváními své rodiny i se švédskou byrokracií.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít