Animovaný dokument jako silná sociální výpověď

Německý festival DOK Leipzig již 17. rokem seznamuje diváky se žánrem animovaného dokumentu. Mezinárodní význam festivalové sekce Animadoc letos definitivně stvrzuje založení nové unikátní ceny Animadoc Dove, která historicky poprvé poputuje k režisérům pohybujícím se na hranici dokumentu a animovaného filmu.

Německý festival DOK Leipzig již 17. rokem seznamuje diváky se žánrem animovaného dokumentu. Mezinárodní význam festivalové sekce Animadoc letos definitivně stvrzuje založení nové unikátní ceny Animadoc Dove, která historicky poprvé poputuje k režisérům pohybujícím se na hranici dokumentu a animovaného filmu.

Mnoho z diváků má animovaný film obecně spojený zejména s kreslenými postavami z výpravných pohádek a dětských příběhů velkých amerických filmových studií. Bližší pohled do současné produkce animovaných snímků však odhaluje, že tento žánr neslouží pouze jako zdroj zábavy a poučení pro nejmladšího diváka, ale dokáže přinášet a zprostředkovávat silné lidské příběhy a závažná společenská témata širokému spektru publika. Právě v tomto ohledu hraniční žánr animovaného dokumentu vyniká. Z tradice dokumentárního filmu si bere klasické narativní postupy, které však dokáže podat zajímavou vizuální formou. Rozhodně se nebojí ani experimentu, jak dokazují mnohé filmy zastoupené v letošní festivalové sekci Animadoc, které se mnohdy blíží statutu uměleckého díla. Snaha ukázat animovaný dokument zejména z tohoto úhlu pohledu charakterizuje výběr 16 snímků, které mají diváci DAFilms.cz díky spolupráci s festivalem DOK Leipzig možnost zdarma zhlédnout od 28. října do 3. listopadu.

„Filmy ukazují lidi v hraničních momentech jejich životů,“ vysvětlují organizátoři sekce Animadoc. Mezi filmovými snímky proto nacházíme témata duševní nemoci, homosexuality, imigrace či fungování náboženské společnosti. Tím se například ve snímku God Is Kidding zabývají studenti Bezalel Academy of Arts and Design Dima Tretyakov a Boaz Balachsan. Autoři se zde pouštějí do mixování hned několika žánrů. Audiozáznam doplňují o vizuální složku a dokumentární prvky vkládají do animovaného filmu. Výsledkem je vizuální ztvárnění vyjádření izraelských dětí k tématu víry v Boha a k životu podle náboženských principů a tradic. Za projektem se skrývá inspirace irským projektem z 60. let Give Up Yer Aul Sins, v němž děti posluchačům převypravovaly příběhy z Bible. O tom, jak film vznikal, se můžete přesvědčit na blogu autorů a z krátkého rozhovoru s jedním z autorů filmu Boazem Balachsanem:

Proč jste se rozhodl pracovat se speciálním hraničním žánrem animovaného dokumentárního filmu?

V kontextu otázky, která je diskutována ve filmu a také vzhledem ke zvolené sociologicko-politické perspektivě snímku jsme se rozhodli, že by dokumentární animace mohla být nejvhodnějším médiem, jelikož napomáhá lidem chápat vše o trochu méně vážně. Chtěli jsme se také úspěšně poprat s dětskou imaginací a pracovat s jejich názory a naším smyslem pro design. A proto jsme jako animátoři shledali velice přirozeným, že jsme sáhli po animaci, abychom dali vizuální stránku úžasným nahrávacím sezením, které jsme měli společně s dětmi.

Jak vidíte budoucnost nového žánru animovaného dokumentu?

Vidím dokumentární animaci jako jednu z hlavních budoucích forem dokumentárního filmu. Tím, jak se nyní představa o tom, co je dokumentární filmování stále mění a to stále rychleji (nejvíce se proměňuje jeho forma z velice striktní podoby do flexibilního stavu, který nabízí více prostoru pro hru a experiment). Pomalu nastává zlaté éra dokumentární animace jako sub-žánru, který se stává u diváků stále populárnějším. Věřím tomu, že čím více mluvíme o dokumentu jako hlavním tématu naší kultury a naší lidské zkušenosti, tím více a více nacházíme nedostatek dokumentárního materiálu a více a více se setkáváme s potřebou animace, která umožní témata demonstrovat a dát jim emocionální hodnotu.

Jak významný je pro Vás a Vaši oblast zájmu vznik nové ceny Animadoc Dove?

Pro mě je Animadoc Dove vzrušujícím zlomem při dosahování právě té vize, kterou jsem popsal výše! Je důležitým posunem ve světě festivalů, které začínají akceptovat tento sub-žánr jako legitimní a samostatný komponent filmového světa 21. století. Velice se těším na soutěž a nemohu se dočkat momentu, až uvidím všechny filmy a setkám s filmaři a animátory.

Můžete, prosím, popsat hlavní příběhovou linku Vašeho filmu God is kidding? Co Vás vedlo k tomu představit téma náboženství a zvolit si děti za hlavní postavy filmu?

Film ilustruje velice starou a důležitou otázku (Kdo je Bůh?), ale zároveň se potýká s imaginací jeruzalémských dětí v této otázce. Tato otázka je vlastně také velice významnou součástí naší identity (Dima je mesiánský Žid a pochází z ateistické rodiny a já jsem sekulární Žid z tradiční rodiny) a, jak věříme, je tato otázka přítomná v identitě každé osoby na světě. Rozhodli jsme se proto, že se chceme zabývat takto specifickým problémem, ale jakoby zpoza rohu. Oba máme množství zkušeností z práce s dětmi a dospívajícími, takže jsme se rozhodli vyjít ven a začít se ptát, a tak začal náš původní nápad dostávat jasnější obrysy a jak to bylo dál? Nevím. Podívejte se na film a řeknete mi, co si o něm myslíte :)

Zajímavou sondu k problematice odlišnosti, ať již náboženské či kulturní, reprezentuje také snímek Sharaf švédského filmového studia animovaných dokumentů Story. Krátký film diváka seznamuje se sedmnáctiletým chlapcem – imigrantem, který přežil náročnou cestu na jedné z uprchlických lodí mířících do Evropy. Mnoho jeho přátel a známých však takové štěstí nemělo. Jak se cítí mladý člověk v novém prostředí, izolovaný a sevřený vzpomínkami na ty, které opustil či ztratil? Film představuje třetí a poslední práci dvojice Hanna Heilborn a David Aronowitsch zaměřenou na fenomén dětí a dospívajících v obtížných životních situacích.

Prozkoumejte další témata, režisérské nápady i inovativní vizuální postupy dalších 14 snímků festivalové sekce Animadoc zdarma od 28. října do 3. listopadu a udělujte svoji vlastní první Animadoc Dove online!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít