„Člověčina“ v přímém přenosu

Rozhovor o čtyřech velikánech slovenského dokumentu s Alexandrou Strelkovou, ředitelkou Národního kinematografického centra Slovenského filmového ústavu

Rozhovor o čtyřech velikánech slovenského dokumentu s Alexandrou Strelkovou, ředitelkou Národního kinematografického centra Slovenského filmového ústavu

Slovenský filmový ústav oslavuje již pět dekád od svého založení v roce 1963. Kromě klasické archivní, sbírkové a restaurátorské činnosti nezapomíná jediná kinematografická instituce na Slovensku držet krok s dobou. Čile se proto věnuje digitalizaci národních filmových pokladů, a ty nejcennější z nich nabízí prostřednictvím DAFilms.cz mezinárodnímu publiku na celé dva týdny zdarma.

Uvedení více než dvacítky snímků čtyř, dnes již klasiků slovenského dokumentu, je první velkou spoluprací DAFilms.cz se Slovenským filmovým ústavem. Jedná se o první uvedení snímků SFÚ v online prostředí? Nakolik je digitalizace pro SFÚ důležitým tématem?

Filmy uvádzame online v takomto rozsahu naozaj po prvýkrát; je to, nielen pre nás, stále zatiaľ nová forma sprístupňovania, o to viac, že spravujeme archívne filmy. Doteraz sme online sprístupnili len hrané filmy a len pre slovenské teritórium. Postupne toho však bude k dispozícii dúfam viac.

Digitalizácia je pre nás veľkou témou už niekoľko rokov. Od roku 2004 prebieha veľký projekt obnovy a záchrany audiovizuálneho dedičstva, priebežne sa zdigitalizovali aj vybrané zásadné filmy, medzi nimi i niektoré dokumentárne. Medzi najnovšími je napr. aj film Obrazy starého sveta, ktorý máme k dispozícii v zreštaurovanej digitálne remastrovanej verzii na DCP. V roku 2011 sme spustili veľký projekt digitalizácie, v rámci ktorého vo vlastnom digitalizačnom pracovisku do roku 2015 spracujeme ďalšie filmové materiály.

Jak významnou složku archivních fondů SFÚ tvoří dokumentární filmy? Má dokument v rámci SFÚ své specifické místo?

SFÚ spravuje copyrighty k filmom pre kiná, ktoré vznikli v podmienkach štátneho monopolu, teda do roku 1991. Sem patrí aj veľa dokumentárnych filmov, celovečerných aj krátkych, týždenníky („žurnály“), apod.

Film spracovávame vo filmovom archíve, uvádzame na filmových festivaloch a prehliadkach, vydávame na DVD, niektoré dokonca aj v zahraničí (Obrazy starého sveta vyšli vo Francúzsku, a budúci rok vo Veľkej Británii). V televízii sú obľúbené žurnály, často poskytujeme ukážky z filmov. SFÚ je tiež príležitostný koproducent dokumentárnych filmov, hlavne pre tie, ktoré sa dotýkajú dejín slovenskej kinematografie, ale aj širších tém, napr. Martin Slivka – muž, ktorý sadil stromy v réžii Martina Šulíka či aktuálne oceňovaný film Kauza Cervanová Roberta Kirchhoffa. Významnou koprodukciou bol posledný film Dušana Hanáka Papierové hlavy z roka 1995, dodnes jeden z divácky najúspešnejších slovenských dokumentov.

Podle jakého klíče jste rozhodovali výběr uváděných dvaceti snímků a jejich čtyř autorů? V čem jsou jejich filmy (nejenom) pro slovenskou kulturu významné a aktuální?

Filmy sme vyberali spoločne s DAfilms.cz s Dianou Tabakov a vychádzali sme z toho, že sme zde doteraz nijaké zo slovenských archívnych diel nepredstavili, a teda, pri výročí SFÚ by sa to určite patrilo. Vybrali sme tvorcov rôznych generácií, ich diela na seba v niečom nadväzujú, a hlavne, ovplyvnili tvorbu tých mladších autorov, ktorých filmy sa na DAFilms.cz už tiež dajú nájsť.

Ponúkame väčšinu z najvýznamnejších diel Martina Slivku, priekopníka etnografického dokumentu, ale aj experimentálneho filmu. Oslava 50ti let SFÚ sa nemôže konať bez Obrazov starého sveta od Dušana Hanáka, ktorý mimochodom tento rok oslávil 75 rokov. Obrazy patria medzi najvyhľadávanejšie (nielen dokumentárne) slovenské diela, a aktuálne prichádza na Slovensku na trh už štvrté vydanie beznádejne vypredaného DVD. Dežo Ursiny je veľmi známy ako muzikant, ale jeho filmovú tvorbu sme spracovali len nedávno, tak verím, že poteší nielen filmových ale aj hudobných fanúšikov. No, a Martin Šulík je meno, ktoré je medzinárodné známe hlavne v oblasti hraných filmov, jeho dokumenty sú však rovnako zaujímavé a kvalitné, a my ponúkame aspoň tie tri, ktoré patria do archívu SFÚ.

V čom sú tieto filmy významné a aktuálne? Sú o človeku. Aký bol, aký je, a aj o tom, aký bude (ak prežije). A ľudia sa zase až tak veľmi nemenia. Ja tomu hovorím „človečina“.

V mnoha snímcích se objevuje jako důležité a inspirativní téma slovenská lidová kultura, folklór, slovenská příroda. Jedná se o charakteristický rys slovenského dokumentu, který je stále přítomen v současné tvorbě, anebo se postupně vytrácí či se jedná zcela o náhodu?

Autori vždy reagujú na veci, ktoré považujú za aktuálne a dôležité pre svoju dobu. Treba zistiť, kto sme, poznať tradície a korene, a z toho vychádzať. Ak sa aj ľudová kultúra či príroda v dnešných filmoch jednoznačne viditeľne neznázorňuje, neznamená to, že tam nie je. Ja osobne som nikdy nebola veľký fanúšik definovania „charakteristických rysov“, či módnych trendov a vĺn v kinematografii. Filmári musia poznať svoje kultúrne a teda aj filmové dedičstvo, v ideálnom prípade ho pochopiť, a potom tvoriť podľa seba. Na tradície priamo, či nepriamo nadväzujú, akurát riešia svoje aktuálne témy, ako spoločenské zmeny, hranice, politické kauzy, lásky (aj slepé), ale aj dejiny vlastnej rodiny, či kuchyne, legendy a morytáty.

Které dva snímky byste Vy osobně doporučila divákům ke zhlédnutí a proč?

Dva z celej kolekcie vybrať naozaj neviem. Ale odporúčam od každého režiséra niečo.
Dušan Hanák: Obrazy starého sveta - Hádam najkrajší film, aký som kedy v živote videla, po obrazovej, obsahovej aj hudobnej stránke. A vždy sa dobre pobavím na tom, ako k nám prišiel Old Shatterhand.
Martin Slivka: Voda a práca - Staré drevené priehrady v akcii s elektronickým soundtrackom od Ilju Zeljenku!
Dežo Ursiny: O rakovine a nádeji - Bez komentára.
Martin Šulík: Ticho - „Človečina“ v priamom prenose.

Děkujeme za divácké tipy a do další padesátky přejeme SFÚ mnoho dalších filmových klasiků a jejich snímků online!

Rozhovor vznikl jako součást dokumentárního programu Mistři slovenského dokumentu poprvé online probíhajícího od 16. do 29. prosince na DAFilms.cz.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít