Je zajímavé být součástí pozvolné, ale zásadní proměny filmového průmyslu

Bude se s posledními hodinami roku 2013 v týmu DAFilms.cz slavit? Jak po sedmi letech funguje evropská festivalová platforma Doc Alliance a které nové online projekty přinese budoucí rok? Čtěte v rozhovoru s manažerkou akvizic DAFilms.cz Dianou Tabakov.

Poslední dny loučícího se roku vždy přináší kromě hodin bujarých oslav také tíživější minuty bilancování toho, co přineslo uplynulých dvanáct měsíců. Nejinak je tomu také v případě virtuálního projektu, protože i za jeho webovým rozhráním se skrývá skupina nadšených filmových profesionálů, kteří věří, že online kultura představuje budoucnost šíření kvalitního uměleckého obsahu a že mezinárodní spolupráce je hlavním klíčem k trvalému úspěchu a budování značky. Bude se s posledními hodinami roku 2013 v týmu DAFilms.cz slavit? Jak po sedmi letech funguje evropská festivalová platforma Doc Alliance a které nové online projekty spatří světlo světa v nastávajícím roce 2014? Čtěte v rozhovoru s manažerkou akvizic DAFilms.cz Dianou Tabakov.

Mezinárodní iniciativa Doc Alliance, propojující sedm evropských dokumentárních festivalů, uzavírá společně s online platformou DAFilms.cz sedmý rok své existence. Ke konci kalendářního roku i sedmého roku života projektu patří bilancování. Jaký byl z pohledu týmu DAFilms.cz uplynulý rok? Lze ve chvíli, kdy je životnost VoD (Video on Demand) platforem pouhých pár let, říci, že se nabízí důvod k oslavám?

Tento rok byl pro nás velmi zajímavým zejména ve dvou ohledech. První, konkrétní, a také vlastně hlavní rovinou, je rozvoj katalogu nabízených filmů. Náš projekt vznikl s úmyslem vytvořit přístupný, kurátorsky vedený prostor, ve kterém mohou být prezentovány autorské dokumenty z celého světa a pro celý svět. Již nyní nabízíme databázi 800 pečlivě vybíraných filmů a Doc Alliance se stala značkou kvality mezi online portály, což je pro internetové projekty zásadní.
V druhém ohledu je velmi zajímavé být součástí pozvolné, ale velmi zásadní proměny filmového průmyslu. Ještě před třemi lety jsem přemlouvala nedůvěřivé producenty, aby své 5 let staré snímky poskytli online. I přesto, že stále neexistují plně funkční business modely pro portály našeho charakteru, je dnes již celkem běžnou praxí získat film online v tom samém roce, kdy vznikl, ne-li hned na počátku distribuce. Je jasné, že filmový průmysl musí jít naproti dychtivým divákům, kteří chtějí film vidět ihned, jak se o něm začne psát. I v tomto ohledu se DAFilms.cz daří držet krok s trendy a přicházet s distribučními experimenty.

Uskupení Doc Alliance i portál DAFilms.cz charakterizuje dlouhodobá snaha prezentovat dokumentární film ve všech jeho podobách (dokumenty mladých autorů, retrospektivy světových režisérů, prezentace archivních i experimentálně laděných snímků). Jaké komunikační strategie se za roky fungování aliance a portálu osvědčily a jaké nové přístupy k oslovení publika jste během roku 2013 vyzkoušeli?

Především je nutno říci, že naší základní komunikační a propagační strategií je kvalita nabízených filmů. Z té nikdy nebudeme chtít ustoupit. Konkrétně však jdeme především cestou kolaborace, která se dnes stává zásadním pojmem pro mnoho různých odvětví kreativního průmyslu. Pro naši práci je zásadní existující festivalová aliance. Jsme volným pokračováním jejích aktivit a společně prezentujeme vybrané online filmy. Kromě vzájemné propagace festivalů usilujeme především o medializaci dokumentů samotných. Pro režiséry je podstatné, aby se stali známými, aby lidé mohli jejich snímky zhlédnout. Takto například v těsné spolupráci s festivaly uvádíme na omezenou dobu filmy, které pocházejí z jejich aktuálního festivalového programu. Právě tyto online programy jsou čím dál tím divácky úspěšnějšími.

Stal se rok 2013 pro uskupení Doc Alliance a platformu DAFilms.cz něčím výjimečný? Povedlo se například nabídnout určité speciální filmové programy, které vzbudily velký mezinárodní ohlas?

Opět bych poukázala na dvě věci, které jsou úplně odlišné. Na jednu stranu za krásný počin považuji stále úspěšnější online retrospektivy. Uvedli jsme například přehlídky Agnès Vardové, Nicolase Philiberta či Jørgena Letha. Na straně druhé proběhly také dvě simultánní kino a online premiéry formátu day and date release. Ve spolupráci s distribuční společností Artcam jsme v říjnu uvedli film Danise Tanoviće oceněný letošní cenou poroty na Berlinale, a to ve stejný den, kdy šel snímek do kin a do dalších festivalových programů. Myslím, že zájem diváků o film je vysoký především na začátku jeho festivalového života a během následné kino distribuce. Proto je důležitá spolupráce všech distribučních kanálů hned od prvních dnů uvedení filmu na veřejnost.

Nový rok si žádá také nové vize a přání. Jaké jsou budoucí plány pro oba projekty? Rozroste se alianční festivalová rodina o nového člena, anebo jsou aktuálně síly napínány k uvedení zásadních dokumentárních retrospektiv a online premiér?

DAFilms.cz je jen jedním, i když nejkomplexnějším, z projektů Doc Alliance. Cílem aliance rozhodně není se co nejrychleji rozrůstat o nové členy. Naopak, naším smyslem je naplňovat spolupráci v již existujícím sdružení. Tento rok se k nám přidaly nové báječné kolegyně z Doclisboa, z čehož máme obrovskou radost. I když je zájem o zařazení do aliance celkem veliký, nemyslíme si, že by bylo vhodnou strategií přijímat více členů najednou. V této podobě se Doc Alliance může soustředit na další budoucí společně realizované projekty rozvíjené vedle úspěšného portálu DAFilms.cz a ocenění Doc Alliance Selection. Troufám si říct, že co se týká vývoje strategií alternativní distribuce, bude DAFilms.cz postupovat stále progresivněji a i nadále soustředěně a důsledně vybírat kvalitní snímky.

Za členy týmu DAFilms.cz přejeme mezinárodnímu filmovému publiku šťastný nový rok a co nejvíce chuti se pravidelně vracet k online sledování kvalitních dokumentárních filmů!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít