NEJLEPŠÍ DOKUMENTY Českého lva

Všech pět dokumentárních filmů nominovaných na Českého lva představuje široké spektrum současné dokumentární tvorby. Od tradičních časosběrných metod (Soukromý vesmír), přes portréty známých osobností (Váňa, Věra 68) a udivující svět alkoholové sebedestrukce (Láska v hrobě) až po netradiční mozaiku fotbalových fanoušků (Dva nula). Vyhlášení Českého lva proběhne v sobotu 2. března.

Všech pět dokumentárních filmů nominovaných na Českého lva představuje široké spektrum současné dokumentární tvorby. Od tradičních časosběrných metod (Soukromý vesmír), přes portréty známých osobností (Váňa, Věra 68) a udivující svět alkoholové sebedestrukce (Láska v hrobě) až po netradiční mozaiku fotbalových fanoušků (Dva nula). Vyhlášení Českého lva proběhne v sobotu 2. března.

Bezdomoveckou lovestory na hřbitově a její neveselý konec na pozadí alkoholismu zachytil bývalý reportér pořadu Na vlastní oči - režisér David Vondráček ve filmu Láska v hrobě. Nejlepší dokumentární film Ceny filmové kritiky a nejlepší zahraniční dokument podle Mezinárodního festivalu nezávislého filmu v Římě zachycuje postupující sebedestrukci zamilovaného páru. Na začátku natáčení obě postavy filmu s velkým přesvědčením plánují, jak si obstarají doklady, aby zlepšili svůj život, ale úměrně s tím, jak se jejich situace reálně zhoršuje, se jejich plány vytrácejí.

Unikátní pohled do tribun fotbalového klubu se proměnil ve společenskou satiru. Film Dva nula režiséra Pavla Abraháma, který již dříve natočil úspěšný dokument o současném hudebním podhoubí Česká RAPublika, zaznamenal úspěch i u odborné veřejnosti. Režisér se zaměřil na vypjaté reakce fanoušků během jednoho zápasu dvou pražských fotbalových rivalů Sparty a Slavie. Zábavné i hrůzostrašné, tak by se dal film ve zkratce charakterizovat, protože úsměvné chvíle střídá mrazení v zádech z chování české společnosti, které je zobrazeno na výřezu fotbalových fanoušků.

Dokumentární film Soukromý vesmír světově známé režisérky Heleny Třeštíkové sleduje po 37 let pomocí časosběrné metody život jedné rodiny. Tento intimní, soukromý a rodinný vesmír se prolíná s dobovými záznamy vystoupení Karla Gotta a cestami k dobývání skutečného vesmíru. Život rtuťovitého žokeje a dostihového kyborga Josefa Váni v dokumentárním filmu nazvaném jednoduše Váňa dýchá oddaností ke koním a závodění. Režisér Jakub Wagner v něm zachytil nezdolnou touhu této žijící legendy po boji a opakovaných výhrách. Trnitou životní cestu Věry Čáslavské zaznamenala režisérka Olga Sommerová ve filmu Věra 68. Na pozadí politických dějin jsou tu zobrazeny její osudové cesty od olympijského úspěchu přes podpis manifestu Dva tisíce slov v roce 1968 až po osobní spolupráci s prezidentem Václavem Havlem.

SLEDUJTE ZDARMA od 25. února do 3. března

Hlavním mediálním partnerem akce je Český rozhlas a jeho 60 minut filmového lovu - Čelisti

60 minut dravého filmového lovu: horké novinky z filmového oceánu, hlavní filmová událost týdne i drobný plankton aktuálních filmových událostí. To vše uvízne každý týden v Čelistech Radia Wave. Žádné jalové pozvánky a přeříkávání filmových synopsí, nýbrž dravá a nevybíravá kritika, sarkastická zvuková koláž a trojice pohledů lidí, kteří mají film opravdu rádi (a nebojí se o něm mluvit). Čelisti jsou pořad určený těm, kteří o filmech rádi diskutují a nebojí se kontroverze. Čelistem zachutná vše - od blockbusteru až po úzkoprofilové festivalové tituly. Nabídnou jak poutavé informace, tak především materiál k zamyšlení a polemice.

Čelisti v přímém přenosu na Radiu Wave, každý čtvrtek mezi 18. a 19. hodinou.
Pořad připravují a moderují: Aleš Stuchlý, Dan Řehák a Vít Schmarc

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít