Co je žena?

Agnès Vardová

17 dokumentárních filmů této režisérky zdarma na DAFilms od 4. do 17. února 2013

Autorský film Agnès Vardové Cléo od pěti do sedmi patří mezi klenoty francouzské nové vlny. Důležitou, u nás nepříliš známou, úlohu má v její tvorbě dokumentaristická činnost. V jejích filmech se často objevují témata jako např. erotika, stárnutí, smrt a bourání společenských tabu.

Agnès Vardová

17 dokumentárních filmů této režisérky zdarma na DAFilms od 4. do 17. února 2013

Autorský film Agnès Vardové Cléo od pěti do sedmi patří mezi klenoty francouzské nové vlny. Důležitou, u nás nepříliš známou, úlohu má v její tvorbě dokumentaristická činnost. Částí francouzské kritiky byla označena za prarodičku nové vlny, k čemuž ona sama s úsměvem dodává, že přirovnání pokulhává, protože si ho vysloužila již jako třicetiletá. Sama Agnès Vardová se proti zařazování do kategorií vymezuje. V jejích filmech se často objevují témata jako např. erotika, stárnutí, smrt a bourání společenských tabu.

„O tom, že Vardová patří mezi klenoty světové kinematografie a že ji musíme zpřístupnit všem divákům po celém světě, nikdo v DAFilms ani na vteřinu nepochyboval. Na Vardové je zarážející s jakým originálním způsobem dokáže bořit společenská tabu, například v otázkách sexu, a zároveň dokáže být navýsost intimní autorkou, která už na konci 50. let dokázala kombinovat fikci s realitou. V tom je neskutečně originální a nás těší, že můžeme přinést světově unikátní retrospektivu jejích dokumentárních filmů přístupnou po celém světě zdarma online,“ uvádí Diana Tabakov, vedoucí akvizic DAFilms.

ŽENSKÁ ODPOVĚĎ
Francouzská televizní stanice požádala sedm vybraných režisérek, aby odpověděli na otázku: Co je to žena? Agnes Vardová odpověděla krátkým osobitým filmem, žena je pro ni ta, která mluví o sexu, touze, dětech a reklamě. V roce 1975, kdy byl snímek poprvé uveden byla veřejnost pobouřena nahou krásnou těhotnou ženou, která si z plna hrdla užívala života. To neuniklo mnoha divačkám, která pak zaplavili televizní stanici pobouřenými stížnostmi.

AGNESINY PLÁŽE
Režisérka zde poměrně otevřeně a s nadhledem mluví i o tématech a událostech, k nimž se dlouhá léta nechtěla vyjadřovat. „Zároveň ale nezůstává pouze u vyprávění epizod ze soukromí a objasňuje i svůj tvůrčí vývoj, myšlenkové proměny (především v případě feminismu). Také se jí úspěšně daří vyhnout se bolestínskému sentimentu tváří v tvář obrazům z dětství, prožitým láskám nebo při vzpomínání na mládí,“ dodává filmový historik David Čeněk.

VŠICHNI MOJI SBĚRAČI A JÁ
V různých koutech celé Francie se Agnès Vardová setkala ve filmu Všichni možní sběrači a já se sběrači a sběračkami, paběrkáři, shromažďovači a nálezci. Jejich občas velmi pozoruhodné aktivity tak zaznamenala v přímé konfrontaci.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít