Síla dokumentu spočívá v jeho kulturní a politické roli pro 21. století

Portugalská dokumentární asociace Apordoc se stala v průběhu šestnácti let jednou z nejdůležitějších platforem rozvoje dokumentárního filmu v jižní Evropě. Co vše obsahuje její program? Jaké publikum oslovuje? A proč je důležité podporovat právě filmový dokument?

Catarina Mourão, jejíž první online retrospektivu hostí portál DAFilms.cz ve dnech od 20. ledna do 2. února 2014, patří nejen mezi úspěšné jihoevropské dokumentární autory, ale je také jedním z iniciátorů založení Portugalské dokumentární asociace AporDOC. Ta se v průběhu šestnácti let stala jednou z nejdůležitějších platforem rozvoje dokumentárního filmu v jižní Evropě. Co vše obsahuje její program a jaké publikum oslovuje?

Apordoc vznikla v roce 1998 jako nezávislá organizace s cílem rozvoje a propagace dokumentárního filmu. Proč podporovat právě filmový dokument? Pro zakladatele organizace jednoduchá otázka; věří totiž, že "dokument si vydobyl neoddiskutovatelnou pozici, ale může toho dosáhnout mnohem více. Vůle po jeho rozšiřování nevychází z nějaké slepé ambice, ale z víry, že kulturní, společenská a politická role dokumentu v 21. století ještě nedošla úplného naplnění.“ Co vše s touto vizí již dokázal Apordoc vybudovat? Málo toho rozhodně není. Kolekce více než 10 000 dokumentárních snímků, z nichž přibližně 3 600 je již plně zdigitalizovaných, vlastní publikační, nakladatelská, produkční a vzdělávací činnost nenechává nikoho na pochybách.

Klíčovým projektem, jež Apordoc dlouhodobě rozvíjí ve spolupráci s domácím festivalem Doclisboa (členem sdružení Doc Alliance), se v průběhu let stala platforma Lisbon Docs. Za podpory organizace European Documentary Network (EDN) dochází každý rok v průběhu konání lisabonského festivalu k setkání zástupců z řad distributorů, producentů a autorů, kteří společně podnikají kroky k zisku nových kontaktů a finančních prostředků pro jihoevropskou kinematografii. Na bázi otevřené diskuze a spolupráce je postaveno také diskuzní a vzdělávací fórum Doc´s Kingdom. Prostřednictvím něj asociace pořádá několikadenní mezinárodní semináře seznamující široké publikum s médiem dokumentárního filmu. Nezapomíná přitom ani na budoucí dokumentární diváky, a to prostřednictvím dětského vzdělávacího cyklu Docs 4 Kids.

Širokou škálu aktivit organizace uzavírá vlastní bohatá publikační a nakladatelská činnost. Právě pod křídly Apordoc vznikal jediný tištěný magazín zaměřený výhradně na texty věnované portugalskému dokumentu. Pod názvem Docs.pt vycházel dvakrát ročně bilingvní časopis. Díky asociaci spatřilo světlo světa i několik samostatných publikací reflektujících současné kinematografické trendy (Minimal Stories of Contemporary Japanese Documentaries) či shrnujících tvorbu významných filmových autorů (Ross McElwee, Tue Steen Müller). Širší kulturní veřejnost Apordoc seznamuje s portugalskou dokumentární scénou prostřednictvím výstav filmového plakátu a pro veškeré zájemce nabízí domácí videotéku umožňující zhlédnutí více než 6 000 snímků.

Portugalský dokument svého strážce v Apordocu již našel. Jak si na tom stojí další evropské země? Diskutujte s námi prostřednictvím sociálních sítí a zavítejte na webové stránky asociace www.apordoc.org.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít