První česká My Street filmová mapa zná svého vítěze!

Inspirace, nadšení, tvrdá práce, obavy, překvapení a úleva. Tak by se na jedné časové lince daly shrnout všechny zásadní pocity, které provázely první ročník otevření projektu My Street Films českým dokumentárním nadšencům, profesionálům i amatérům, kteří se nebáli naplnit výzvu: Tvoje ulice, Tvůj film - Natoč ho!

Inspirace, nadšení, tvrdá práce, obavy, překvapení a úleva. Tak by se na jedné časové lince daly shrnout všechny zásadní pocity, které provázely první ročník otevření projektu My Street Films českým dokumentárním nadšencům, profesionálům i amatérům. V květnu letošního roku se na stránkách www.mystreetfilms.cz poprvé objevila mapa České republiky čekající na "špendlíky", které označí místa, na nichž právě vznikl nový krátký film. Na konci září českou My Street mapu zdobilo téměř 60 dokumentů, jejichž autoři se nebáli naplnit výzvu prvního ročníku: Tvoje ulice, Tvůj film - Natoč ho!

Inspirace. Tu jsme poslední tři roky nacházeli v původní britské verzi projektu, kterou ve filmový život uvedl zakladatel anglického dokumentárního festivalu Open City Docs Fest, Michael Stewart. Proto když se ze své mise porotce na letošním ročníku londýnského festivalu vrátila manažerka akvizic týmu DAFilms.cz, Diana Tabakov, přivezla kromě katalogů a zážitků z odpovědnosti rozhodování o filmovém vítězi (o nichž si můžete přečíst v samostatném rozhovoru) také nápad a odhodlání pustit se do historicky první české My Street Films mapy.

Nadšení. Zavládlo v týmu DAFilms.cz okamžitě. Krátké dokumenty, které zaplnily mapu Velké Británie, vypadaly zajímavě a představa, že se i v domácím prostředí najde dostatek filmových zvědavců, kteří se chopí nejenom kamer, ale také foťáků a mobilních telefonů, se zdála nesmírně lákavá. Samotná realizace české podoby projektu, do které se na rozdíl od původní verze zapojila také pětice českých profesionálních dokumentaristů v rolích odborných lektorů, se však v tom samém momentu zdála stejně nesmírně vzdálená.

Tvrdá práce. Nastala okamžitě. Realizace webových stránek, domluva s profesionály, ale navíc také snaha ukázat, jaké kouzlo, stejně jako důležitá pravidla, má dokumentární film, vedly k vytvoření celé série široké veřejnosti přístupných workshopů, kde se amatéři i studenti filmových škol dozvěděli o tom, jak specifická je dokumentární režie, práce s kamerou, hudbou a střihem.

Obavy. Byly všudypřítomné: Že nedokážeme vzbudit dostatečný zájem veřejnosti, že workshopy bude doprovázet pohled na prázdné židle, a zejména pak, že se na mapě neobjeví dostatek filmových "špendlíků". Naštěstí se ale naše obavy staly mylnými a my zjistili, že na veřejná filmová setkání přichází stále více diváků a v neposlední řadě pak, že filmová My Street mapa dokázala na konci září odkrýt nečekaná dokumentární zákoutí z celé České republiky.

Překvapení. Nastalo ve chvílích, kdy se nejvydařenější krátké snímky staly součástí hned několika veřejných akcí. Putovaly po mezinárodním městském festivalu reSITE a vydaly se také do pražských ulic během sousedských slavností Zažij město jinak. Překvapení zaskočilo také porotu, tvořenou filmovou teoretičkou Andreou Slovákovou, režisérem Martinem Duškem a zástupkyní portálu Dianou Tabakov, když kvalita snímků umožnila nominovat na hlavní tři ceny hned sedm počinů. Největší překvapení však zažili sami autoři vítězných dokumentů. Taťáně Rubášové vynesl pohled na proměnu jednoho činžovního domu v délce jednoho lidského života hlavní cenu, díky níž svůj snímek Na knížecí osobně představí příští rok na festivalu Open City Docs Fest. Michal Hříbek se podíval na to, jak se žije lidem, jejichž pohledu z okna brání reklamní billboard a se svým filmem zavítá již v letošním roce na MFDF Ji.hlava. Třetí místo si odnesla poeticky a hudebně laděná hříčka Zahrajte to znovu, kluci! tvůrčího sdružení Co-laboratory.

Úleva. Přichází nyní, kdy můžeme prohlásit, že první ročník My Street filmové mapy si v České republice našel své místo a amatérské dokumentární filmy získaly své místo na filmové mapě. Vy nezapomeňte, že českými dokumentárními ulicemi můžete procházet kdykoli a kdekoliv na stránkách www.mystreetfilms.cz.

Za tým portálu DAFilms.cz

Andrea

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít