Industry sekce je pro festival s premiérovou strategií klíčová

Co znamená nabízet plnohodnotný industry program zavedeným i začínajícím filmovým profesionálům z celého světa? Jak důležité je pro prestiž festivalů umět takový industry program zajistit? Zeptali jsme se přímo zástupkyň programu Christine Hille a Liny Dinkly z festivalu DOK Leipzig.

Rozhovor s Christine Hille, vedoucí industry programu DOK Leipzig a Linou Dinklou, programovou asistentkou festivalu

Pro mnoho festivalových diváků je nejviditelnější, mnohdy jedinou viditelnou součástí festivalového programu seznam uváděných dokumentů či zážitek z plných promítacích sálů, kde je potřeba si zajistit nejlepší místo k sezení. Festivalový život má však ještě jednu důležitou úroveň, a to tzv. industry program zaměřený na filmové profesionály, jejich odborné vzdělávání a růst. Zde filmoví tvůrci a producenti představují nové projekty, čímž nabízejí distributorům a zástupcům prodeje jedinečnou možnost objevit filmy, se kterými budou dále pracovat. Industry program samozřejmě není jen o uzavírání nových obchodních dohod, ale především o setkávání se zajímavými kolegy, o sdílení zkušeností a získávání nových nápadů. O tom všem se můžete přesvědčit v programu DOK Leipzig Talks od 24. do 30. března na DAFilms.cz.

Jaké jsou hlavní aktivity festivalu DOK Leipzig v oblasti industry programů? Kolik let se této činnosti věnujete?

V roce 2004 jsme spustili program DOK Industry, jehož původními iniciativami jsou Co-Production Meeting a DOK Market. DOK Market nabízí plně digitalizovanou videotéku s výběrem více než 400 nových evropských a mezinárodních dokumentů, animovaných dokumentů a animovaných krátkých filmů speciálně zaměřenou na mezinárodní televizní nákupčí, distributory, festivalové dramaturgy a další profesionály. Cílem programu International DOK Leipzig Co-Production Meeting je stimulovat mezinárodní koprodukci v rámci evropských produkčních společností, ale i u jejich mezinárodních kolegů, a podporovat financování evropského tvůrčího dokumentu. Setkání profesionálů Anima Meets Doc: Expanded propojuje profesionály z oblasti dokumentu a animace s odborníky na transmédia. Platformy DOK Panels a DOK Talks podněcují debatu o současném vývoji a budoucnosti dokumentárního filmu a umožňují předávání znalostí a zkušeností. V posledních letech jsme nově zavedli workshop Dok Leipzig Net Lab pro crossmediální projekty, promítání Crossmedia Screenings pro naše „běžné“ diváky a ve spolupráci s programy DoK Incubator a Doc Wok i workshopy pro filmy ve fázi hrubého střihu ve východní Evropě a Asii, jejichž výsledky se představují účastníkům industry sekce v Lipsku.

Co industry sekce přináší samotnému festivalu? Obecně lze sledovat trend, kdy počet festivalů zakládajících vlastní industry programy neustále stoupá…

Industry sekce je pro festival s premiérovou strategií klíčová. Zajišťuje totiž přítomnost potenciálních nákupčích, což je hlavním důvodem, proč si vlastníci práv zvolí festival jako místo, kde oslavit premiéru filmu. Dalším důvodem je naše publikum, které je známé svým nadšením, inteligentními dotazy a empatií s filmaři a jejich hrdiny. Pro diváky však není důležité, zda se film uváděl i jinde ve světě, neboť většinou necestují z festivalu na festival.

Festivalové industry programy probíhají většinou odděleně od ostatních festivalových aktivit zaměřených na široké publikum a běžné návštěvníky. Existují však nějaké průsečíky, speciální programové formáty, které by svedly dohromady filmové profesionály a diváky?

Diváci a filmoví tvůrci se setkávají a hovoří spolu na takzvaných Q&A (Questions and Answers), které následují po většině promítání. Pořádáme také debaty DOK Panels a Anima Talks pro filmové tvůrce, kteří mají film v soutěži, a pro diváky.

Důležitá je bezesporu i propagace festivalu. Jak probíhá propagační proces v případě industry programu? Máte zvláštní webové stránky či jiné komunikační kanály?

Máme vlastní sekci na stránkách DOK Leipzig, která se nazývá Industry + Training a která je modrá, nikoli červená, což je naše oficiální festivalová barva. Modrou barvu používáme rovněž k navigaci publika a akreditovaných hostů v průběhu festivalu. Vytvořili jsme si také vlastní profily na Facebooku a Twitteru, protože máme trochu jiné novinky a cílovou skupinu. Kromě festivalového týdne však nepropagujeme DOK Leipzig a DOK Industry nijak odděleně. Dokumentární svět je úzce specializovaný a nemá cenu ho ještě více rozštěpovat. Věříme, že jsme vytvořili silnou značku spojenou s červenou barvou a holubicí, a tu používáme jak pro festival, tak pro industry sekci.

Pod názvem “DOK Leipzig Talks” nabízí váš festival od 24. do 30. března na DAFilms.cz čtyři debaty s filmovými tvůrci a filmovými profesionály. Mohla byste nám o tomto konceptu prozradit něco víc a představit alespoň jednu z těchto debat našim divákům?

Jedná se o formát, který nabízíme již několik let, zaměřený jak na filmové profesionály, tak na naše “běžné” diváky. Pozveme tvůrce z oficiálního programu, většinou jednoho až tři, a povídáme si s nimi o jejich filmech a filmových postupech. Vždy se držíme určitého tématu. Zaměřujeme se na estetickou, formální a obsahovou stránku snímků či na přístup filmařů. Témata, jako je rozpočet, propagace či finanční aspekty se zde neprobírají.

Ráda bych doporučila rozhovor s Jonem Bangem Carlsenem a povídání o neviditelném v dokumentárním filmu s Danielou de Felice, která získala cenu za nejlepší animovaný dokument, udělenou vůbec poprvé. Panelu se dále účastní Marina Razbezhkina se snímkem OPTICAL AXIS a Johanna Domke s Marouanem Omarou, jejichž film CROP je rovněž ke zhlédnutí na DAFilms.cz.

Milá Christine a Lino, děkujeme, že jste nám poskytla širší vhled do zákulisí industry programu festivalu DOK Leipzig. Přejeme vše nejlepší nejen této konkrétní součásti vašeho festivalového programu, ale i ostatním festivalovým aktivitám. A opět se na ně těšíme v říjnu 2014 v Lipsku!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít