Závislí na filmech Petera Mettlera

Kanadský umělec Peter Mettler vytváří snímky, na nichž se diváci z celého světa stávají postupně závislými. Prostřednictvím optických iluzí, vrstvení obrazů či změn perspektivy nabízí divákovi zcela novou, dosud nepoznanou smyslovou zkušenost. Sledujte režisérovu retrospektivu od 21. dubna do 4. května!

Kanadský umělec Peter Mettler vytváří snímky, na nichž se diváci z celého světa stávají postupně závislými. Prostřednictvím optických iluzí, vrstvení obrazů či změn perspektivy nabízí divákovi zcela novou, dosud nepoznanou smyslovou zkušenost, jež diváky přenáší do unikátního časoprostoru audiovizuální extáze. Barvy, tvary, rytmus střídání obrazů, to vše v divákovi vyvolává stav "rozšířeného kinematografického vědomí". Zároveň s každým novým Mettlerovým snímkem, v němž autor překvapuje originálním vyprávěcím stylem oscilujícím mezi polohami dokumentu, osobní eseje a experimentálního filmu, divákova chuť zhlédnout další díla nekontrolovatelně roste. Přirovnání „film jako droga“ je proto v případě snímků Petera Mettlera více nežli trefné.

Již první filmy, kterými Mettler razantně vstoupil na domácí kanadskou, a později i světovou scénu, ukázaly autorův silný umělecký názor i odvahu, která tvůrci nesmí chybět. Pozměněný stav vnímání způsobený psychiatrickým onemocněním či užitím drog i základní filosofická témata, jakými jsou čas nebo vztah člověka k přírodě a technice, jsou jen malým výčtem toho, čeho se Mettlerovy filmové vize dotýkají.

Není to však pouze médium filmu, které si Peter Mettler dokázal osvojit a dále rozvíjet. Silný umělecký zájem o hudbu, která tvoří neoddělitelnou součást kompozice jeho filmů, dokázal autor ve formě VJingu propojit s přirozenou vášní pro vizuální jazyk. Kromě filmových festivalů se tak s režisérem můžete setkat v klubech, v nichž vystupuje se známými hudebníky a na jejichž živou hudbu reaguje obrazovou tvorbou. Jeho neotřelý přístup k VJingu dokonce zaujal hudební komunitu natolik, že je mu věnován jeden z rozhovorů v knize Paula Spinrada "The VJ Book" z roku 2005. Některé z jeho hudebně-vizuálních koláží lze nalézt na osobních stránkách autora.

Neméně zajímavým je také působení Petera Mettlera v oblasti fotografie. Fotografické obrazy různých formátů spjaté nejčastěji s motivy přírody, exponované mnohdy v čistých makroskopických detailech, ale i téma pozice člověka vůči přírodě a jejich vzájemné propojenosti, již oslovily návštěvníky galerií v Severní Americe i Evropě.

Nezbývá tedy nežli si oddechnout, že konzumace tvorby Petera Mettlera není ilegální. Překročit kvůli této závislosti zákon by pak bylo tak snadné…

Sledujte legálně, zdarma a online režisérovu retrospektivu od 21. dubna do 4. května na DAFilms.cz!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít