Trojitá premiéra benátského vítěze Sacro GRA za osobní účasti režiséra v Praze

Unikátní premiéra snímku Sacro GRA, historicky prvního dokumentárního vítěze benátského festivalu, se uskuteční v pondělí 5. května 2014 hned v šesti vybraných českých a slovenských kinech, na internetovém portálu DAFilms.cz i na televizním kanálu Film Europe Channel. Na slavnostní premiéru navíc do Prahy zavítá sám režisér a čerstvý držitel prestižního Zlatého lva Gianfranco Rosi!

Unikátní premiéra snímku Sacro GRA, historicky prvního dokumentárního vítěze benátského festivalu, se uskuteční v pondělí 5. května 2014. V jeden den bude film uveden v šesti vybraných českých a slovenských kinech, na internetovém portálu DAFilms.cz i na televizním kanálu Film Europe Channel. Na slavnostní premiéru navíc do Prahy zavítá sám režisér a čerstvý držitel prestižního Zlatého lva Gianfranco Rosi. Filmový portál DAFilms.cz při této příležitosti připraví zdarma online retrospektivu Rosiho předchozích snímků a uvedení filmu navíc doprovází divácká fotoaplikace.

Unikátní vítězství na prestižním mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách, které zařadilo Gianfranca Rosiho do společnosti výjimečných tvůrců Jeana-Luca Godarda, Luise Buñuela, Luchina Viscontiho či ze současnosti Darrena Aronofského a Sofie Coppoly, si zaslouží unikátní uvedení filmu do distribuce. 5. května 2014 si budou moci čeští a slovensští diváci vybrat, jakým způsobem se na vítězný snímek podívají. Kdo si rád vychutná film v přítmí kinosálu, může si vybrat jedno z šesti kin zapojených do mezinárodní slavnostní premiéry. Těmi jsou kino Světozor (Praha), Univerzitní kino Scala (Brno), Bio Central (Hradec Králové), Pastiche Filmz (Olomouc), kino Sněžník (Děčín) a kino Film Europe (Bratislava). Ten, kdo dává přednost zhlédnutí filmu z pohodlí domova, má hned dvě možnosti. Buď si v uvedený čas naladí televizní kanál Film Europe Channel, nebo si film pustí na internetovém portálu DAFilms.cz.

V rámci internetového uvedení si diváci poprvé budou moci sami určit, jako částku - a zda vůbec - za zhlédnutí filmu na DAFilms.cz zaplatí. Otázkou „Kolik stojí Zlatý lev?“ portál vyzývá všechny návštěvníky k tomu, aby se sami rozhodli, nakolik si cení tohoto výjimečného dokumentu. „Možností je skutečně zvolit nulu a chtít vidět film zdarma, stejně tak ale může divák i zaplatit symbolické či klasické vstupné. Rozhodnutí, nakolik si tohoto výjimečného filmu cení, je na každém osobně. Milionářům se samozřejmě meze nekladou,“ představuje princip, který je zatím známý z internetového hudebního prodeje, Diana Tabakov z DAFilms.cz.

Jako bonus bude navíc od pondělí 5. do neděle 11. května na portálu DAFilms.cz zdarma k vidění online retrospektiva předchozí tvorby Gianfranca Rosiho. Po celý jeden týden tak portál celosvětově a zdarma zpřístupní kontroverzní film El Sicario, Room 164 (2010), podávající strhující výpověď o životě mexického masového vraha, snímek Below Sea Level (2008) z prostředí americké nezávislé komunity lidí žijících mimo běžnou civilizaci i režisérovu prvotinu Boatman (1993), věnovanou specifickému životu v okolí indické řeky Gangy.

Kdo si vybere společenské setkání s dalšími diváky a zvolí variantu kina, jistě nebude litovat. Pomyslnou třešničku nabídne pražské kino Světozor, které snímek uvede za osobní účasti režiséra Gianfranca Rosiho a za podpory Italského kulturního institutu v Praze v rámci cyklu Dokumentární pondělí. Ale i další kina chystají speciální diskuse či happeningy, například olomoucké sdružení Pastiche Filmz připraví venkovní promítání spojené s grilováním, následnou afterparty a výstavou. Bio Central v Hradci Králové nabídne k premiéře přednášku architekta Ondřeje Teplého z organizace Offcity. Děčínské kino Sněžník si projekcí filmu připomene dlouholeté problematické budování místního dálničního obchvatu.

Poslední doprovodný program premiéry, i když neméně zajímavý, představuje spuštění originální filmové fotoaplikace Moje dálnice. Ta vyzývá diváky k aktivní fotodokumentaci jejich cest, silnic a dálnic, z nichž nejpovedenější snímky budou promítnuty ve všech 6 českých a slovenských kinech během večerní premiéry snímku Sacro GRA. Fotografie lze v libovolném množství zasílat jako emailovou přílohu na adresu mojedalnice@sacrogra.cz. Dálnice, to totiž není jen asfalt nebo nekonečné kolony aut. Jsou to také náhodná setkání na pumpách, tváře řidičů v ranních kolonách, krajina orámovaná okýnkem auta, ale i výběr specialit v dálničních motorestech. To vše utváří jedinečnou mozaiku života v okolí dálnice tak, jak se ji podařilo zachytit Gianfrancovi Rosimu v jeho vítězném filmu.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít