Filmový Babylon u Ženevského jezera

První letošní zastávkou DAFilms týmu po festivalových lokacích sedmičlenné dokumentární platformy Doc Alliance se již tradičně na konci dubna stal švýcarský Nyon. Festival Visions du Réel probudil poklidné městečko v blízkosti Ženevského jezera čilým festivalovým ruchem zabaleným do tradiční červené barvy již po čtyřiapadesáté. A my jsme byli u toho!

První letošní zastávkou DAFilms týmu po festivalových lokacích sedmičlenné dokumentární platformy Doc Alliance se již tradičně na konci dubna stal švýcarský Nyon. Festival Visions du Réel probudil poklidné městečko v blízkosti Ženevského jezera čilým festivalovým ruchem zabaleným do tradiční červené barvy již po čtyřiapadesáté. Poprvé se tak stalo v roce 1969, kdy městu filmovou atmosféru vdechl švýcarský dokumentarista a fotograf Moritz de Hadeln. Muž, jehož zakladatelský rukopis se podepsal také na vzniku a směřování dalších proslavených festivalových svátků, jakými jsou domácí filmové Locarno či německé Berlinale.

Téměř dvě stovky místních obyvatel, kteří jako dobrovolníci pomáhají s organizací a hladkým fungováním festivalu, dodávají festivalu nakažlivou entuziastickou tvář. Silné mezinárodní odborné publikum pak z Nyonu vytváří jedinečný Babylon bzučící nejrůznějšími jazyky. Tato jedinečná kombinace, doplněná o všudypřítomný pohled na klidné Ženevské jezero a pyšně vztyčené, místy bílé, vrcholky francouzských Alp, přivádí do Nyonu každý rok nové a stále mladší diváky. Náročná filmová dramaturgie, nehledající v dokumentárním umění žádné kompromisy, a jediný industry program pro filmové profesionály na území Švýcarska, to jsou dva hlavní motivy, jež prostupují moderní historií festivalu a které ocení jak běžný divák, tak i filmový režisér, producent či distributor.

A právě tvrzení, že festival tvoří jeho tým a diváci, se potvrdilo i v letošním roce. Vize náročných dní, strávených na důležitých profesních jednáních, v tmavých videotékách a ztichlých kinosálech, pro nás měla být vykompenzována procházkami malebnými uličkami a jarně rozkvetlými parky s očima připíchnutýma do majestátního alpského horizontu. Nyon se však letos nečekaně zabalil do tmavého hávu, když po většinu dní seděl nad centrálním festivalovým centrem, nově ozdobeným nápaditými červenými mobilními buňkami, velký černý mrak. Zabalovat se proto začali postupně také festivaloví návštěvníci, a to do bund a kabátů.

„Jako by nad Nyonem seděl intelektuální mrak,“ ozvalo se pobaveně od jednoho z návštěvníků, připomínajícího náročnost některých promítaných snímků. Ať už nad Nyonem seděl mrak intelektuální či jakýkoliv jiný, diváci si rozhodně svoji chuť prozkoumávat nová témata a získávat nové kontakty vzít nenechali. I oni tak seděli doslova v celém městě – před festivalovým barem, na schodech do promítacích sálů, na lavičkách hlavních náměstí. Tam všude rezonovala ta čtyři písmena, F I L M, která nedávala návštěvníkům, zejména během večerních společenských setkání, spát. O filmu se tak mluvilo v dopoledních hodinách na setkání kino distributorů a vznikající filmy usilovaly o pozornost prostřednictvím pitchingového fóra. Odpoledne patřilo divácky úspěšným projekcím, večery pak filmovým premiérám a noci překvapivým setkáním profesním i osobním. F I L M, to jsou ve Švýcarsku také čtyři písmena - N Y O N, a my se budeme těšit zase za rok zpátky. Ať již s mraky, nebo bez nich, ale vždy s chutí vidět to filmově červené město znovu.

Za tým DAFilms Andrea

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít