Nové filmové přírůstky na pultech DAFilms.cz!

Nestíháte sledovat, jaké nové snímky přibývají do našeho online katalogu? Pak oceníte výběr pětice těch nejčerstvějších, které spojuje společný zájem. Nekompromisní pohled na nejpalčivější politické problémy od konfliktu v pásmu Gazy až po alarmující počet nezaměstnaných mladých Evropanů. Poznejte, co nového a aktuálního jsme pro vás připravili!

Nestíháte sledovat, jaké nové snímky přibývají do našeho online katalogu? Pak oceníte výběr pětice těch nejčerstvějšíc, které spojuje společný zájem. Nekompromisní pohled na nejpalčivější politické problémy od konfliktu v pásmu Gazy až po alarmující počet nezaměstnaných mladých Evropanů. Poznejte, co nového a aktuálního jsme pro vás připravili!

Stále vyhrocenější situace mezi izraelskou a palestinskou stranou v oblasti pásma Gazy nenechává klidnými snad žádná světová média. Jaký je ale skutečný život těch, kteří jsou politickou a fyzickou agresí postiženi přímo? Jak vypadá život v místě, které se v opakovaných cyklech vzpamatovává z válečného stavu? Švýcarský režisér Nicolas Wadimoff se v lednu roku 2009, několik týdnů po ukončení dlouhodobé izraelské ofenzivy, vydal do pásma Gazy s kamerou. Ve snímku AISHEEN/STÁLE NAŽIVU V GAZE trpělivě sleduje každodenní život místních lidí, jehož běžnou součást tvoří úklid nekonečných kopců trosek domů, dětská hra uvnitř prašných budov bez oken i všudypřítomná starost o budoucnost. Celovečerní snímek, který putoval nejenom po evropských, ale také blízkovýchodních festivalech, si vysloužil hned několik festivalových ocenění.

Na první pohled mírový pokus o národní osamostatnění sleduje německý dokument VÍTEJTE V ORÁNII, který přivádí diváky do prostředí netradičního sociálního experimentu. Uprostřed území horké Jihoafrické republiky postupně vzniká autonomní společenská skupina, tvořená výhradně potomky bílých obyvatel. Samozvané společenství si určuje vlastní zákony a pravidla života v novém mikrokosmu, do kterého je vstup jakýchkoliv dalších etnik přísně zakázán. To, co se zpočátku může jevit jako touha po svobodě, se ukazuje být extrémním pokusem o „čistou“ rasovou politiku.

Ve svém vlastním, pevně uzavřeném světě, žijí také hlavní hrdinové dokumentu ABSOLVENTI: SVOBODA NENÍ ZADARMO slovenského režiséra Tomáše Krupy. Film je zachycuje právě ve chvíli probuzení, kdy musí svoje dobře známé a bezpečné teritorium vysoké školy opustit. Jak je přijme pracovní trh? A jak se na něm uplatní? V době ekonomické krize zažívají mladí Evropané vystřízlivění, od něhož vede k frustraci či agresi pouze malý krok.

Proměnu identity a životních podmínek, nikoliv však jednotlivce, ale kolektivu národa, řeší na základě výjimečně zvolených obrazových a vyprávěcích postupů snímek francouzského režiséra Alexandra Schellowa, TIRANA. Středometrážní snímek, který překvapuje svojí formální rozmanitostí, hledá prostřednictvím rozhovorů, rekonstrukce vzpomínek a osobního komentáře podstatu tvorby nové občanské společnosti, procesu, uprostřed kterého se čerstvě svobodná Albánie ocitla.

Viditelné, neviditelné, pomalé i turbulentní, stále však přítomné. Takové jsou rysy společenských změn, které doprovázejí všechny vybrané tituly. O souhrnný pohled na jejich podstatu usiluje na příkladu městského prostoru snímek španělské režisérky Mercedes Alvarez, FUTURES MARKET, jenž v roce 2012 zvítězil na filmovém festivalu v Nantes. Demolice starého domu se pro autorku stává hracím polem, na němž pojmenovává jednotlivé klíčové hráče, kteří utvářejí naše životní prostředí – byznys, politika a ekonomická ideologie – a kteří toto pole neustále přestavují podle svých vlastních hodnot.

Sledujte současné společenské a politické dění prostřednictvím dokumentu. Sledujte DAFilms.cz!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít