TOP 5 dokumentárních rozhovorů

Stali jste se pravidelnými čtenáři našich týdenních novinek? Pak si připomeňte ty nejzajímavější rozhovory, které jsme pro vás s klíčovými osobnostmi světového dokumentu a filmové festivalové scény připravili! Ponořte se s novým rokem do TOP 5 dokumentárních interview!

Stali jste se pravidelnými čtenáři našich týdenních novinek? Pak si připomeňte ty nejzajímavější rozhovory, které jsme pro vás s klíčovými osobnostmi světového dokumentu a filmové festivalové scény připravili! Ponořte se s novým rokem do TOP 5 dokumentárních interview, mezi nimiž nechybí rozhovory s režisérkou Helenou Třeštíkovou, kurátorem Amirem Labakim či vítězem DAS Award André Valentimem Almeidou!

1. Výjimečná a trpělivá Helena Třeštíková

Historické rekordy divácké sledovanosti padly na podzim uplynulého roku díky filmové přehlídce dokumentů světově uznávané české režisérky Heleny Třeštíkové. Přečtěte si rozsáhlý rozhovor, ve kterém se dozvíte například to, že se režisérka původně věnovala výtvarnému umění a v němž vám sama autorka představí, jaká jsou specifika její časosběrné metody, za niž si v roce 2008 odnesla „evropského Oscara“, cenu Prix Arte.

2. Šťastné dny brazilského dokumentu podle Amira Labakiho

Rok 2014 přinesl portálu DAFilms.cz také další historický mezník. Poprvé jsme pro vás totiž mohli na základě vydařené spolupráce s největším brazilským festivalem E Tudo Verdade uspořádat přehlídku současné brazilské dokumentární tvorby. U té příležitosti jsme se zeptali ředitele festivalu, filmového teoretika a kurátora Amira Labakiho, na to, proč je dokumentární film v Brazílii na vzestupu a jaká je jeho společenská role a tradice?

3. A DAS Award získává … Andre Valentim Almeida!

V květnu minulého roku si již posedmé našla evropská cena Doc Alliance Selection Award, udělovaná společně sedmi festivaly, které tvoří sdružení Doc Alliance, svého nového majitele. Stal se jím mladý portugalský režisér Andre Valentim Almeida, jehož studentský snímek A Quest of the Schooner Creoula nejvíce oslovil evropskou filmovou porotu. Nakolik může začínajícímu talentovanému režisérovi pomoci filmové ocenění a jaké cesty pro něj do budoucna otevírá?

4. Hudebních příběhů bude vždycky dost, nebojí se Adam Thorsmark

Rok 2014 přinesl portálu DAFilms.cz několik výjimečných zkušeností. Jednou z nich se stalo uvedení výběru hudebních dokumentů. Specifický dokumentární žánr, který se mezi festivalovými dramaturgy i diváky těší stále vyšší oblibě, dlouhodobě patří mezi nejprogresivnější složky festivalového programu docalliančního dánského festivalu CPH:DOX. O potenciálu hudebních dokumentů přivádět do kinosálů nové diváky i o současných trendech tohoto specifického žánru jsme si povídali s kurátorem programu Sound & Vision Adamem Thorsmarkem.

5. Věčný pozorovatel s experimentálním okem Dariusz Kowalski

Březen minulého roku rozsvítila filmová přehlídka dosavadních prací Dariusze Kowalského, původem polského autora široce respektovaného na filmové i výtvarné scéně. Audiovizuální umělec, který se pohybuje na hranici dokumentárního filmu, experimentu a videoartu, v rozhovoru odhalil, kteří autoři pomohli nasměrovat jeho specifický způsob vidění světa, a neopomněl ani na vztah k novým technologiím a moderní komunikaci, sehrávajícím v jeho filmech důležitou roli.

Zůstaňte DAFilms.cz, našim snímkům i článkům věrní i v roce 2015! Již nyní vám můžeme slíbit, že se v budoucích týdnech můžete těšit například na rozhovor o chilském dokumentu či na interview s předním ruským režisérem Viktorem Kossakovským.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít