My Street Films dobývá střední Evropu

Amatérské filmové hnutí roste každým dnem a unikátní filmová mapa My Street Films je toho jasným důkazem! Nadšení filmařů, kteří prostřednictvím krátkých snímků vyprávějí příběhy míst, kde žijí, se totiž z Londýna díky DAFilms.cz valí přes Českou republiku hned do dalších tří evropských zemí - Slovenska, Polska a Maďarska!

Začíná to být pěkně dlouhý příběh, i když sestavený ze stovky krátkých filmových příběhů, konkrétně tak krátkých, že se vejdou do deseti minut. V roce 2010 přišel ředitel mladého britského festivalu Open City Docs Fest Michael Stewart s nápadem vytvořit platformu pro sdílení amatérských i profesionálních snímků, prostřednictvím nichž lidé představí místa, kde žijí. Ale nejenom ta. Ukážou také místa, která již dávno neexistují, jež teprve vznikají, anebo neobyčejné životní osudy těch, kteří na zcela obyčejných místech žijí. Tak vznikla první online filmová mapa My Street Films, která již pátým rokem na stránkách www.mystreetfilms.com vyzývá všechny zvědavé filmové objevitele z Velké Británie ke sdílení krátkých dokumentárních vyprávění.

Nadšení, jež projekt přinesl nejenom organizátorům, ale zejména pak všem amatérským filmovým režisérům, nadchlo v minulém roce i pražský tým portálu DAFilms.cz. Co takhle zkusit vyprávět příběhy magické Prahy prostřednictvím jejích obyvatel? Kolik ze své středověké, bedekry opěvované krásy město ztratí a kolik nových tváří najednou získá? Rozhodnutí překročit geografické hranice Londýna otevřením hranic filmové mapy směr Praha se ukázalo být úspěšným krokem. Jen v prvním roce se na pražském filmovém virtuálním cestopise objevilo přes šedesát snímků, jejichž autoři do soutěže poslali hotový film, anebo využili možnosti zaslat dokumentární námět, jejž následně konzultovali s profesionálními tvůrci. Důležitou roli v budování pražské My Street komunity sehrála i série veřejných projekcí a filmových workshopů, která komukoliv z řad zájemců umožnila vlastní filmovou tvorbu diskutovat i se o dokumentárním filmu dozvědět více.

Hranice mapy My Street Films se ale s rokem 2015 rozšiřují ještě dále! Amatérská filmová "epidemie" se totiž z Prahy v letošním roce šíří nejenom do celé České republiky, ale cestu si našla i do dalších klíčových zemí střední Evropy - Slovenska, Polska a Maďarska. Že by se díky filmařům přepsala mapa centrální Evropy? Na Slovensku se hlavní dění přesouvá do žilinského kulturního a uměleckého centra Stanica, místa, které by si již svojí historií samotný My Street film rozhodně zasloužilo. Stanica vznikla v roce 1998 jako útočiště kreativní kultury a platforma pro umělecké vzdělávání i veřejné diskuze. V prostoru bývalé železniční stanice, která je dodnes z jedné strany obehnána vlakovými kolejemi, se dnes každý den něco děje. O čilý ruch se tu stará nejmladší generace během uměleckých workshopů, ale i rezidenční umělci či návštěvníci galerie.

První črty polské mapy My Street Films navrhuje klíčový lokální hráč na poli kinematografie Krakow Film Foundation. Pod jeho taktovkou se uskuteční hned dva interaktivní filmové workshopy a výběr nejzajímavějších snímků bude představen během 55. ročníku prestižní přehlídky Krakow Film Festival. Maďarští organizátoři My Street výzvy sázejí na blízký vztah k mladé generaci filmových tvůrců a diváků. Daazo.com - The European Short Film Center se za pouhých sedm let existence dokázalo probojovat mezi důležité uzly evropské filmové sítě. Jejich role při objevování a prezentování nových krátkých snímků režisérských talentů prostřednictvím video on demand služeb je nepřehlédnutelná, stejně tak jako na pultech filmových festivalů září jejich anglicky psaný časopis World of Shorts magazine. I v Maďarsku si My Street filmaři přijdou na své. Čeká na ně hned několik vzdělávacích seminářů a v případě zaslání úspěšného snímku i příslib festivalové projekce během přehlídky BuDoKu FF.

A pokud tedy rok 2015 patří krátkým filmovým příběhům ze středoevropských měst, pak nelze opomenout ani hlavní evropské město kultury Plzeň! Tady se již na konci měsíce v úterý 28. dubna mohou čeští My Street filmaři těšit na masterclass režisérky Veroniky Liškové, autorky diskutovaného debutu ze světa pedofilní komunity Danielův svět, jenž nechyběl například v programu letošní sekce Panorama německého festivalu Berlinale.

Každá ulice má svůj příběh, ne každá má svůj film. A každá filmová země by měla mít svůj My Street Films!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít