Věčný, nebo věcný 19. ročník MFDF Ji.hlava?

Docallianční festivalová sezóna je v plném proudu! Zatímco se filmový svět chystá do rozpálené Marseille, začíná se o slovo hlásit také podzimní zastávka na mapě filmových přehlídek MFDF Ji.hlava. A to důrazně. Její 19. ročník se inspiruje tématem věčnosti a festivalové diváky bude inspirovat skutečně výjimečný host – Julian Assange.

Nesouvisející znělka festivalu Czech That Film:

Docallianční festivalová sezóna je v plném proudu! Zatímco se filmový svět chystá do rozpálené Marseille, začíná se o slovo hlásit také podzimní zastávka na mapě filmových přehlídek MFDF Ji.hlava. A to důrazně. Její 19. ročník se inspiruje tématem věčnosti a festivalové diváky bude inspirovat skutečně výjimečný host – Julian Assange.

Stále častěji opakujete, jak ten čas letí? Pak se nebojte již teď vepsat tučným písmem do svých diářů data konání Mezinárodního festivalu dokumentární filmů Ji.hlava, který od 27. října do 1. listopadu 2015 po devatenácté promění jedno z malebných českých měst v centrum evropského dokumentárního dění. Neobyčejný příběh samotného festivalu, jenž do podoby mezinárodně respektovaného filmového klání vyrostl z původně lokální studentské aktivity, inspiruje své tvůrce každý rok k hledání dalších originálních témat. Po dýmajících komínech továrny a úrodné sklizni se tak letošním motivem přehlídky stala "věčnost". Ta jako tenká červená linka prováže veškeré festivalové aktivity, od autorského plakátu tradičního výtvarníka festivalu Juraje Horvátha až po programové sekce bohaté filmové nabídky.

„Pozornému oku neunikne, že z Věčnosti se na ji.hlavském plakátu snadno stane Věcnost – a naopak. Jde o typickou českou slovní hříčku, která dokáže jednoduše vyjádřit silnou metaforu: zajímají nás dokumentární filmy, které skrze věcnost dokáží proměnit konkrétní v metafyzickou věčnost,“ okomentoval letošní téma a podobu plakátu festivalu jeho ředitel Marek Hovorka.

Věcné a věčné zároveň je i téma, které reprezentuje jeden z hlavních zahraničních hostů festivalu, novinář a zakladatel portálu WikiLeaks Julian Assange. Ten se během veřejné diskuze představí divákům a v roli tutora bude v rámci festivalové platformy Inspirační fórum spolupracovat s vybranými filmovými tvůrci. Na půdě fóra se v průběhu pěti dnů dokumentární tvůrci setkají také s dalšími vůdčími osobnostmi současné společnosti. V minulém roce fórum hostilo například ruského umělce Petra Pavlenského, v letech předcházejících pozvání přijala ženská aktivistická skupina FEMEN či nositel Nobelovy ceny, čínský spisovatel Gao Xingjian. Výjimečnosti přítomnosti Juliana Assange si je ředitel ji.hlavského festivalu dobře vědom: „O Assangovo zapojení do festivalového programu jsme usilovali nejméně tři roky a jeho souhlas s přítomností, byť zprostředkovanou z ekvádorské ambasády, je velmi vzácný. Sám vystupuje na veřejnosti či v médiích jen velmi sporadicky. V Ji.hlavě tak budou mít diváci vzácnou možnost klást mu nejrůznější otázky, v rámci Inspiračního fóra pak bude Julian Assange partnerem pro vybrané režiséry při vývoji jejich filmů.“

Filmoví profesionálové se však kromě dávky tvůrčí inspirace mohou těšit také na intenzivní program podporující mladé producenty Emerging Producers, jenž nabízí talentovaným producentům ze zemí Evropské unie po pět dní možnost profesního setkávání a konzultací. Své specifické místo mají uvnitř festivalu také ředitelé filmových přehlídek. Pro ty je určen dvoudenní prostor nazvaný Festival Identity, v jehož rámci ředitelé diskutují o společných tématech (v minulém roce například o komunikaci festivalů se zástupci médií) a svůj festival během speciálního večera prezentují širokému publiku.

Přes veškeré odborné aktivity však jádrem ji.hlavského festivalu zůstává stále se rozrůstající základna dokumentárních diváků. Ti tvoří nedílnou součást jedinečné festivalové atmosféry přeplněných kinosálů a dlouhých pofilmových debat. A protože festival s každým rokem trhá rekordy divácké návštěvnosti, otevře se u příležitosti 19. ročníku nový, již sedmý kinosál s místy až pro 400 diváků. Nejenom v něm se během šesti dnů odpromítá více než stovka filmů. O jejich vysoké kvalitě vypovídá například fakt, že Ji.hlavou ve světové premiéře uvedený snímek Já jsem lid francouzské režisérky Anny Roussillon, nominovaný také na cenu Doc Alliance Selection Award 2015, byl vybrán do prestižního programu filmového festivalu v Cannes. Ocenění silné dramaturgie přehlídky nově stvrdilo také její zařazení mezi skupinu festivalů nominující snímky na ceny Evropské filmové akademie.

Ti, pro které je podzimní datum konání festivalu prozatím příliš vzdálené, mají jedinečnou šanci potkat zástupce festivalu během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde se 7. července uskuteční program Docu Talents from the East.

Na 19. ročník dokumentární Ji.hlavy tedy rozhodně věčně čekat nemusíte!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít