Mallory zvítězila – na karlovarském festivalu i nad osudem

Mallory, nový film Heleny Třeštíkové, dostal na jubilejním 50. karlovarském filmovém festivalu cenu pro nejlepší dokumentární film. Časosběrný film sleduje nezdolnou hrdinku na nelehké cestě za důstojným životem.

Mallory, nový film Heleny Třeštíkové, dostal na jubilejním 50. karlovarském filmovém festivalu cenu pro nejlepší dokumentární film. Časosběrný film sleduje nezdolnou hrdinku na nelehké cestě za důstojným životem.

Příběh titulní Mallory Neradové ve filmu Heleny Třeštíkové divákům ukazuje, jak tvrdá je cesta z drogové závislosti a společenského dna. Po nemalou část 13 let, kdy Helena Třeštíková svou hrdinku sledovala s kamerou, totiž Mallory bydlí v odstaveném autě. Zvraty v partnerských vztazích i frustrující střety s úřady ji stahují zpátky ke dnu. Bývalá narkomanka se ale nevzdává a její příběh je příběhem vytrvalého lidského boje o naději. Po premiéře ho festivaloví diváci odměnili dlouhým, dojatým potleskem vestoje a na závěr MFF Karlovy Vary film ocenila i porota vedená italským dramaturgem a filmovým kritikem Paolem Bertolinem, ve které byly také rumunská filmařka Teodora Ana Mihai a její česká kolegyně Ivana Pauerová Miloševič.

Mallory bude od 23. července k vidění v českých kinech. Na portálu DAFilms.cz se ale můžete již nyní podívat na starší filmy Heleny Třeštíkové, která už několik desetiletí patří k nejzásadnějším osobnostem českého dokumentu. Vybrat si můžete z 34 filmů včetně nejznámějších snímků René (2008) nebo Katka (2009) anebo sledovat krátké filmy z oblíbeného cyklu Manželské etudy. . V minulém roce jsme exkluzivně připravili velkou (první online) retrospektivu Heleny Třeštíkové s podtitulem Dlouhá cesta, kterou můžete v rámci dokumentárního předplatného streamovat za pouhých 3.99 euro měsíčně bez omezení a přečíst si nezapomeňte též rozhovor s touto přední českou dokumentární autorkou.

A pokud chcete jedinečné metodě i výsostně intimnímu přístupu režisérky ke svým filmům porozumět, pak sledujte zdarma její masterclass vedenou formou rozhovoru se známým slovenským dokumentárním tvůrcem Peterem Kerekešem:

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít