Vzduch je naše moře

Už dávno neplatí, že „na ptáky jsme krátký“ a masová letecká doprava způsobila, že „nebe nezná vyvolených“. Přesto se však i dnes stává obloha dějištěm dobrodružství a dramat stejně jako za časů všech těch „báječných můžu (a žen!) na létajících strojích.“

Od samotného počátku provázela letectví pověst velkého, ale také nebezpečného dobrodružství. Stačilo, aby se jeden z oněch „báječných mužů“ pokusil v Praze podletět železniční most a hned z toho byl Smrtelný let aeroplánu pod pražským mostem. Dlužno však dodat, že smrt si v tomto případě nepřišla pro pilota, nýbrž pro kameramana – „báječného muže s klikou“. O bezprostřední blízkosti smrti věděli své čs. piloti v uniformách britského královského letectva, jejichž hrdinství skládají poctu filmy Tmavomodrý svět a Good Old Czechs. A do třetice vypráví o smrti (ale i životě) mezi nebem a zemí František Vláčil ve svém poetickém krátkometrážním debutu Skleněná oblaka. Po vzoru Daidala s Ikarem pokouší se také Peter a Günter uniknout z „labyrintu“ Východního Německa vzdušnou cestou. Palce jim můžete držet v napínavém filmu Balón, který vznikl podle skutečného příběhu dramatického útěku přes Železnou oponu. Od té doby, co člověk zkrotil vzdušné moře, může se kochat vpravdě božskou perspektivou. Že však jde někdy o neradostný nebo přinejmenším rozporuplný pohled, ukazuje Peter Mettler ve svém portrétu industriální krajiny, Petropolis.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít