Síla dokumentárního hledání

Na kole po Praze, autem po Rusku, pěšky africkou nocí; rozkročen mezi lidstvem a člověkem, na cestě od společenské angažovanosti k intimní krajině nitra – Martin Mareček je filmař v pohybu.

Režisér, dramaturg a pedagog Martin Mareček nezůstává nikdy na jednom místě. Od pozice za kamerou se plynule přesouvá do pozice za katedrou, ze střižny vlastního filmu do střižen filmů svých kolegů a studentů, z festivalového okruhu do koloběhu rodinného života, z Prahy do Azerbajdžánu, Zambie, Ruska. Jeho proces tvorby je prostoupený hledáním – globálního v lokálním, obecného v jedinečném, sebe samého v jiných (a vice versa). Často překračuje hranice, ať už fyzické nebo myšlenkové, ale jeho putování vždy začíná bytostným zájmem o bezprostřední okolí. Od angažovaných portrétů společnosti v dokumentech Hry Prachu, Zdroj nebo Auto*Mat se v posledních filmech noří do vnitřních krajin svých protagonistů – ať už doprovází odcizenou dvojice otce a syna Kalvodových na cestě po ruské Dálavě, nebo filmového kritika Kamila Filu při (sebe)destruktivním pátrání po zdrojích vlastní Síly. Ačkoliv je po právu provázen pověstí úspěšného a oceňovaného tvůrce Martin Mareček rozhodně neusíná na (festivalových) vavřínech a dál hledá, ohledává a testuje možnosti vztahu se světem, který jej obklopuje.

Vybrané filmy

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít