Kolik rybích prstů se vejde na jednu pánev?

Proč je v sáčku gumových medvídků nejvíce těch červených? Jak veliké má být ideální kolečko šunky? A jak nejlépe má křupnout chips, když ho skousneme mezi zuby? Nahlédněte pod pokličku vědcům a designérům, kteří určují, co nám bude chutnat v příští sezóně. Od 5. září přináší portál Doc Alliance Films rakouský snímek Food Design

„Lidská touha upravovat pokrmy a dávat jim určitý vzhled je tím, co nás odlišuje od všech ostatních živých tvorů…. Všichni jsme již tisíce let designery jídla, “ říká komentář v úvodu filmu Food Design natočeném dvojicí rakouských architektů a nezávislých umělců Sonji Stummererové a Martina Hablesreitera. Jejich hodinový snímek rozkrývá propracovaný systém, který stojí za produkcí potravin. Zavádí nás do míst, kde přední výrobci zaměstnávají odborníky, jejichž cílem je vytvořit takovou potravinu, která bude uspokojivá pro všechny naše smysly a která bude praktická a funkční. Jen takovou totiž budeme chtít vkládat do úst znovu a znovu a bude mít šanci vydržet mezi každoroční desítkou tisíc nových produktů na trhu alespoň další dva roky.
Ve snímku Food Design se střídají komentáře mimo obraz s dokumentárními rozhovory s odborníky z řad gastronomie, marketingu, psychologie, kulturní historie, fyziky a dalších odvětví. Společně odkrývají fascinující řetězec příčin toho, co stojí za naší oblibou a preferencí určitých typů potravin a nápojů. Současně tak naznačují celou řadu souvislostí, o kterých nemá „strávník“ běžně příležitost přemýšlet. Ať už je to konkrétně filmem ilustrovaný mechanismus, jak potravinářství upravuje do promyšlených a často roztodivných variací přírodní suroviny a jak manipuluje s tím, co k jídlu upřednostňujeme, nebo v přesahu samotné téma onoho zvláštního puzení člověka přetvořit maximálně to, co ho přirozeně obklopuje. Rozhodně se pro jednou stojí za to zamyslet nad tím, že spousta lidí nemá v oblibě ryby a rajčata a přitom miluje rybí prsty a kečup… Nebo nad tím, proč se jen v Rakousku ročně prodá více než čtrnáct miliónů Kinder vajíček…
Tvůrci filmu Food Design se kromě klasických ilustračních záběrů ze supermarketů, laboratoří, restaurací a dalších míst spojených s produkcí a prodejem potravin zaměřili i na stylizovanou obrazovou složku. S pomocí zručného food designéra vytvořili celou řadu propracovaných mozaik i animací, v kterých se potraviny objevují v nečekaných a hravých souvislostech. Po zhlédnutí tohoto filmu již nelze pochybovat o tom, že každé jídlo vypráví svůj příběh. Ať už nastolený dávnými dějinami lidského stravování nebo důmyslně dotvořený potravinářským průmyslem.
Snímek Food Design můžete zhlédnout od 5. září na www.docalliancefilms.com.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít