Michail Gorbačov sedí za stolem ve svém domě.
Michail Gorbačov se opírá o chodítko ve svém domě.
Michail Gorbačov ve filmu Gorbačov. Ráj.
Michail Gorbačov ve svém domě.
Scéna z filmu Gorbačov. Ráj

Gorbačov. Ráj

Režie
Rok 
2020
Země
  • Česká republika
  • Lotyšsko
Délka
105min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Dokument o devadesátiletém Michailu Gorbačovovi, který žije ve skromném domě na okraji Moskvy, kde čeká na přijetí do panteonu nejvýznamnějších osobností 20. století. Soud nad Gorbačovem vynesou dějiny, ve filmu však starý muž předkládá svou vlastní konečnou výpověď, v níž s melancholií i humorem bilancuje svůj život a kariéru.

Film Vitalije Manského je intimním portrétem muže, který svými rozhodnutími změnil svět. Během krátkého období, kdy byl Michail Gorbačov u moci (1985–1991), došlo k rozpadu velké sovětské říše. Gorbačov byl architektem Glasnosti a Perestrojky - politických kroků, které daly obyvatelům země, přezdívané americkým prezidentem Reaganem „Říše zla“, šanci žít svobodně. Michail Gorbačov zbořil Berlínskou zeď. Za Gorbačovovy vlády ale také vybuchl reaktor v jaderné elektrárně v Černobylu. Během jeho vlády zemřelo mnoho občanů pobaltských republik usilujících o nezávislost, sovětská armáda potlačila nespokojenost v Tbilisi i pokojné demonstrace v Baku. Za Gorbačovovy éry se zhroutil Sovětský svaz, což mu neodpustilo mnoho jeho krajanů. S tímto břemenem minulosti dožíval osamělý muž (1931-2022) svá poslední léta v domku na moskevském předměstí, kam jako jednoho z mála hostů vpustil režiséra Vitalije Manského.

Podívejte se na záznam diskuze s režisérem Vitalijem Manským a producentem Filipem Remundou.

Více o filmu na DOK.REVUE.

Ve spolupráci s

  • Artcam
  • Filmtopia

Film bohužel není dostupný :(

Omlouváme se, ale tento titul není ve vaší zemi k dispozici.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít