Scéna z filmu Těžká voda: film pro Černobyl
Scéna z filmu Těžká voda: film pro Černobyl
Scéna z filmu Těžká voda: film pro Černobyl

Těžká voda: film pro Černobyl

Režie
Rok 
2007
Země
  • Velká Británie
  • Ukrajina
Délka
52min 
Zvukové stopy 

Ke dvacátému výročí jaderné katastrofy v Černobylu (26. 4. 2006) Seventh Art Productions uvádí film TĚŽKÁ VODA: FILM PRO ČERNOBYL.

 

Film vypráví o výbuchu a jeho katastrofálních následcích pomocí oceněné básně Maria Petrucciho Těžká voda: báseň pro Černobyl.

 

Petrucciho poezie tvoří kostru filmového příběhu. Jeho neohrožené, bolestně precizní, avšak soucitné básně jsou prostříhány s odhalujícími archivními i evokativními záběry z města duchů Pripyatu a okolní zakázané zóny. Básně recituje herečka Juliet Stevensonová a herci David Threlfall a Samuel West.

 

Natáčení filmu trvalo déle než rok. Jeho režiséři Phil Grabsky a David Bickerstaff se vypravili na Ukrajinu do zakázané zóny, kde natáčeli opuštěné město Pripyat a vnitřek zničeného reaktoru, a kde se setkali s místními “usedlíky”, kteří přes oficiální varování obnovili své životy v radioaktivní oblasti. Dále úzce spolupracovali s Petruccim na sladění slov básně a záběrů ve filmu. Pro všechny to byla nová zkušenost. Výsledkem je silně pohnutý film, který spíše než technické detaily největší světové průmyslové katastrofy zdůrazňuje její následky na život lidí v Černobylu.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít