Scéna z filmu 89 mm od Evropy

89 mm od Evropy

Režie
Rok 
1993
Země
  • Polsko
Délka
12min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Imprese z nádraží ležícího na hranicích Polska a Běloruska, bývalého státu Sovětského svazu. V Brestu Litevském končí evropský rozvor železničních kolejí, dál na východ jsou o 89 milimetrů širší.

Zaměstnanci drah musejí denně vyměnit tisíce kol pod vagony, které v obou směrech překračují hranice; z oken je pozorují francouzští, němečtí a holandští cestující.

Režisér staví celý snímek na této příznačné metafoře vyrůstající z násobících se detailů překladu vlaku. Jimi trvá úvaha, kde končí hranice Evropy. Připomínají koleje a kola jen ironii dějin, nebo jsou trvalým symbolem rozdělení křesťanského kontinentu?

Snímek získal desítky festivalových cen, byl nominovaný na Oscara.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít