Scéna z filmu Jesus, du weisst
Scéna z filmu Jesus, du weisst
Scéna z filmu Jesus, du weisst

Jesus, du weisst

Režie
Rok 
2004
Země
  • Rakousko
Délka
87min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Teologická investigace rakouského režiséra Ulricha Seidla je filmovou zpovědnicí pro šestici katolíků, kteří před kamerou otevřeně popisují svůj velmi osobní vztah k Ježíši Kristu. Kulisou je interiér kostela, budovy, v níž se křesťané shromažďují k oslavě Boha.

Bohoslužebné dění je ale z filmu vyloučeno, kostel Seidlova filmu je výhradně místem rozjímání každého věřícího a osobní modlitby. Reprodukce náboženských obrazů a detaily rituálních věcí pak sehrají svou roli v intermezzech, která mimo slova ilustrují vztah jedné ze zpovídajících se ke kostelu, k předmětům víry, promítaných do všedních výjevů každodenní starosti o ně (žehlení ornátu, umývání oltáře, stírání prachu z Kristova podpaží). Režisér se také s ostatními hrdiny vydává mimo kostel, aby nahlédl do jejich monotónních životů.

Hlavní loď filmu je ale vyhrazena rituálu zpovědi jako vyznání a doznání prostřednictvím zpovědníka-kamery (tj. zpovědník bez rozhřešení). Lidé přistupují ke kameře, postavené často na místě hlavního oltáře, a vedou monolog. Na plochu slov zhušťují komplex pocitů, stavů a praktických detailů. Proud vědomí skládá oddělené portréty osamělých jedinců, kteří vkládají veškerou naději do své víry, vyprávějí o situaci života, jenž je dovedl ke stejnému vyznání. Modlitby k Otci, spasiteli mlčenlivému, milujícímu, naslouchajícímu, pozvolna přecházejí ve zpovědi. Každý přichází s jinou prosbou.

Režisér, který měl být podle přání svých rodičů knězem a sám od dětství prošel výlučně náboženskou výchovou (v katolickém Rakousku ovšem nijak výjimečnou), tvrdí, že snímek nechtěl ukázat extrémní věřící, ale obyčejné katolíky, kteří na rozdíl od něj nikdy nerevoltovali proti rodnému katolickému domu (Seidl věnoval film svým rodičům).

Je překvapující, jak autor brutálních stylizovaných dokumentů ztišil svůj výraz. Vytříbený styl a v podstatě kontroverzní téma zůstávají, ale Seidl se svými hrdiny nemanipuluje, neponižuje je, naopak jim vytváří překvapivě svobodný prostor a v novém stupni autenticity je nechává mluvit, jako by po vypjatých Psích dnech začínala nová etapa jeho tvorby.

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Detaily

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít