Scéna z filmu Princ Bajaja
Scéna z filmu Princ Bajaja
Scéna z filmu Princ Bajaja

Princ Bajaja

Hrdinou populární pohádky je mladý princ, který se po smrti rodičů vydává do světa. Při svém putování se seznámí s kouzelným mluvícím koněm a zamiluje se do krásné princezny Slavěny.

Vedle populárních Vorlíčkových Tří oříšků pro Popelku (1973) má scenárista František Pavlíček zásluhu i na pohádce, kterou v roce 1971 realizoval Antonín Kachlík. (V úvodních titulcích byl ovšem zakázaný autor skryt pod jménem kolegyně Evy Košlerové.) Pohádky jsou v Kachlíkově filmografii neobvyklým žánrem (posledním titulem režisérovy filmografie je však úsměvný ladovský příběh O zatoulané princezně /1987/). Titulním hrdinou, kterému romantickou atmosféru vdechla pohádkářka Božena Němcová, je osiřelý princ, jenž během putování po světě naslouchá radám svého mluvícího koně. Když se mladík zamiluje do krásné princezny Slavěny, poradí mu kouzelný lichokopytník, aby se na královském dvoře vydával za němého zahradnického pomocníka. Inkognito zachová vznešený hrdina i po vítězném boji se zběsilým drakem, který ohrožuje království. Umožní tak ovšem zákeřnému Černému rytíři, aby si na zachráněné panně vynutil svědectví o vlastní statečnosti. Hrdina, kterému se přezdívá Bajaja podle zvuků, které jako němý vydává, se osvědčí i ve všech následujících obtížných zkouškách… Přestože triková podoba draka (koncepce: Vladimír Brehovszký, konstrukce: Bohumil Bednář) samozřejmě neodpovídá moderním digitálním standardům, povedlo se Kachlíkovi s kameramanem Jiřím Macákem vytvořit pohádkovou atmosféru, vytěženou především z „mystických“ exteriérů natáčených v okolí Hrubé Skály. Zatímco titulní hrdina má tvář slovenského herce Ivana Palúcha a hlas Petra Štěpánka, Magda Vášáryová zůstává celistvě neodolatelnou princeznou Slavěnou. Černého prince si zahrál František Velecký, který se po boku Vášáryové objevil už coby Mikuláš v historickém dramatu Františka Vláčila Marketa Lazarová (k němuž napsal scénář v roce 1967 právě František Pavlíček). Hlas Bajajově padoušskému protivníkovi ovšem propůjčil zkušený Petr Čepek.

Filmový přehled - Princ Bajaja

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Režie
Rok
1971
Země
  • Česká republika
Délka
79min 
Zvukové stopy 

Chcete být pravidelně informováni o novinkách v junior programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít