Pocta Milanu Kunderovi

V úterý 11. července zemřel spisovatel Milan Kundera, bylo mu 94 let. Od roku 1975 žil ve Francii. Mnohými opěvovaný spisovatel, pro jiné kontroverzní umělec s problematickým vztahem ke své vlasti. Za Milana Kunderu mluví především jeho dílo, jehož zřetelný otisk najdeme i ve filmu.

Jméno Milana Kundery bylo úzce spjato s pražskou FAMU, kde nejprve studoval, později až do roku 1970 přednášel světovou literaturu. Během jeho působení na filmové škole měl nepochybný vliv na mladé filmaře nově se formující československé nové vlny. S obdivem na něj vzpomínal například Jiří Menzel, Agnieszka Holland nebo Antonín Máša.

Na přednáškách Milana Kundery se potkávali i Pavel Juráček a Hynek Bočan. V roce 1965 vznikla díky jejich tvůrčí spolupráci první Kunderova filmová adaptace Nikdo se nebude smát. Přestože měl Kundera k adaptaci výhrady, mnozí Bočanův debutový film považují za nejzdařilejší adaptaci. Nejznámějším zfilmovaným dílem se stal Žert režiséra Jaromila Jireše z roku 1968, na jehož scénáři se podílel sám Kundera. Především kniha, později i film zaznamenaly velký úspěch u domácího publika. Jeho sláva trvala však pouze krátce, do roku 1970, než byly knihy staženy z prodeje a film uložen do trezoru.

Kromě adaptace románu Žert na spisovatele můžete zavzpomínat i prostřednictvím biografického dokumentu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti režiséra Miloslava Šmídmajera.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít