Připojte se k hnutí Kino Majdan!

Festival One World Romania již poosmé probouzí bukurešťské kinosály silou lidských a dokumentárních výpovědí o bezpráví, problémech současné demokracie a významu občanských protestů. Proč nese letošní ročník název Kino Majdan? Poví vám sám ředitel festivalu Alexandru Solomon!

Festival One World Romania již poosmé probouzí bukurešťské kinosály silou lidských a dokumentárních výpovědí o bezpráví, problémech současné demokracie a významu občanských protestů. Proč nese letošní ročník název Kino Majdan? Poví vám sám ředitel festivalu Alexandru Solomon!

Vážený pane Solomone, rádi vás opět po roce osobně vítáme na našem portálu, a spolu s vámi i pětici skvělých filmů z festivalu One World Romania. Povězte nám, jaké novinky v programu či struktuře vašeho festivalu jste připravili od našeho posledního rozhovoru?

Moc mě těší, že můžeme společně s DAFilms.cz otevřít toto okénko tvůrčího dokumentu, a to již potřetí! Mottem osmého festivalového ročníku je “Kino Majdan”. V prvním plánu vzdává hold událostem v Kyjevě, zároveň má však širší význam, který potvrzuje postavení festivalu One World Romania coby křižovatky mezi filmovými tvůrci a diváky, kdy se dokument stává zrcadlem událostí na “Majdanech” celého světa a zároveň jedním z nejlepších nástrojů lidského vyjádření. Svět je v plamenech a my jsme se snažili vybrat témata pokrývající zásadní problémy, které se rozhořely na nejrůznějších místech planety. Věříme, že obzvláště v dnešní době je důležité hovořit o selháních demokracie, o našem vztahu k přírodě, o bezpráví a traumatech minulosti. Posílili jsme naše doprovodné programy, které usnadňují porozumění tématům promítaných snímků, ať už se týkají Ukrajiny, Afriky či způsobu, jakým dokumentární film utváří nová narativní pojetí Evropy. V rámci sekce Comrade Capitalism pořádáme doprovodný program The Grand Circuit of History Vandals vydávající se po stopách korupce a demolice, neboť tvář Bukurešti zohavila spousta nezákonných staveb. Více pozornosti také věnujeme programům pro profesionály. Ale k tomu se ještě dostaneme…

Letošní dokumentární program přináší jedinečnou kombinaci globálních i lokálních východoevropských témat. Program festivalu se zaměřuje na Afriku, zamýšlí se nad tématy demokracie a svobody a pozornost věnuje i proměně postsovětských zemí. Celkem letos uvádíte 10 kategorií: jak je vybíráte, podle jakých kritérií a kdo zodpovídá za konečné rozhodnutí?

Rumunsko zažilo v posledních třech letech bezprecedentní pouliční protesty a politické nepokoje. Festival One World Romania se snaží představit lokální témata v celosvětovém kontextu a sloužit jako platforma pro diskuze o budoucnosti. Na začátku loňského podzimu jsme si naplánovali tematické směry, kterými jsme se chtěli vydat. Poprvé jsme se rozhodli zaměřit se geograficky na Afriku, protože se nám zdálo, že tento kontinent v našich končinách moc neznáme, a to, co o něm víme, je příliš zjednodušené. Další novinkou je představení producentského profilu: kariéra Heino Deckerta vykazuje pozoruhodnou kombinaci kreativity, odvahy a flexibility práce v nejrůznějších zemích s rozličnými osobnostmi. Co se týče výběrových kritérií, jsme angažovaný festival, který však hledá snímky s tvůrčím přístupem k diskutovaným tématům. Jinými slovy nám jde o film, nikoli o aktivismus, a vybíráme si filmy, které nás nemají uchlácholit, ale spíše zpochybňovat politickou korektnost či stylistické vzorce. Já a Adina Brădeanu máme velkou radost, že se k našemu dramaturgickému týmu letos připojila Mona Nicoară, filmařka, které si velice vážíme (její snímek Our School jsme promítali na OWR 2012). Program má v konečné podobě sedm tematických sekcí, které jsme doplnili o Rumunskou premiéru (snímek Outside režiséra Andreie Schwartze), nový výběr filmů natočených za komunistického režimu v Dokumentárním studiu Alexandru Sahii a retrospektivu filmů Heino Deckerta.

Velkým tématem vašeho festivalu jsou děti. Programová kategorie “Coming of Age" nabízí vhled do života dětí, které musely za různých okolností převzít roli dospělých dříve než ostatní. Festival rovněž již několik let pořádá vzdělávací program “One World Romania at School”. Není úplně běžné, aby festival věnoval dětem tolik energie. Proč tomu tak u festivalu One World Romania je?

Od loňského roku jsme věnovali hodně úsilí rozvoji našich vzdělávacích aktivit, a to z mnoha důvodů: mladí lidé jsou motorem zítřka, v brzké budoucnosti se rovněž stanou našimi diváky. Je pro nás zásadní, aby se rozvíjela jejich vnímavost vůči tématům lidských práv a jejich dokumentární vkus. Toho se snažíme docílit jak prostřednictvím festivalu (od promítání na středních školách po porotu mládeže, která rozhoduje o jediné ceně festivalu), tak během roku, kdy pořádáme promítání a workshopy pro studenty i učitele v mnoha rumunských městech. Naším snem je, že se dokument jednou stane běžným nástrojem výuky v rumunských školách.

Festival rovněž nabízí aktivity zaměřené výhradně na filmové profesionály. Jednou z nich je dvoudenní workshop pro dokumentární tvůrce “Cooking a Doc”. Co je jeho cílem, jakým způsobem pomáhá mladým filmařům a jak byste zhodnotil jeho výsledky z předchozích let?

Dokumentární výcvik je v naší části světa opravdu zanedbávanou oblastí. Mladí tvůrci se musí se svými projekty vydávat do zahraničí, aby tam navázali kontakty a získali zpětnou vazbu. Věříme, že součástí našeho poslání je podporovat rozvoj dokumentární tvorby v Rumunsku. Od loňského roku udílíme na konci workshopu cenu za nejlepší představený projekt: účast na workshopu Docu Rough Cut Boutique na filmovém festivalu v Sarajevu. Workshop vede Tue Steen Müller, skvělý odborník a přítel, který již radil celým generacím filmařů po celém světě. Pomáhá mu Anna Alexieva, vedoucí Balkan Documentary Center v Sofii, a Adam Brothánek, český střihač vyučující na FAMU. Kromě workshopu nabízíme další program pro filmové profesionály: prezentaci o webovém dokumentu, kterou přednesou dva klíčoví producenti z National Film Board of Canada, přednášku o evropské koprodukci, kterou přednese Mikael Opstrup z EDN či debatu se třemi rumunskými režiséry o jejich filmařských metodách. Snažíme se toho pro naši malou a zkoušenou dokumentární komunitu udělat co nejvíce a jsme rádi, že je v posledních letech stále aktivnější.

Festival divákům jako obvykle nabízí zvláštní příležitost k setkání se zajímavými režiséry a hosty z ostatních oblastí veřejného života. Řekl byste nám několik jmen, která pro Vás osobně představují vrchol programu?

Těší nás, že letos v březnu budeme hostit největší počet hostů za naši krátkou historii. Je nám ctí, že se festivalu zúčastní celá řada režisérů a producentů, od Konga (Dieudo Hamadi, National Diploma) po Velkou Británii (André Singer, Night Will Fall), od Finska (Miia Haavisto, Pixadores) po Sýrii (Ziad Homsi, Our Terrible Country). Připojí se k nám odborníci, jako je Dr. Momodou Sallah, který se zúčastní panelu o Africe, či Marko Sladojević – právník, který obhajoval Slobodana Miloševiće, a který je hlavní postavou snímku The Serbian Lawyer.

Diváci z celého světa mohou od pondělí 9. do neděle 15. března sledovat 5 vysoce ceněných dokumentárních snímků online a zdarma. Kdybyste měl jediný večer a mohl zhlédnout jediný film, který by to byl?

To je těžká otázka. Zhlédl bych jich co možná nejvíce a pak bych se vydal do Bukurešti a na zbytek se podíval během festivalu One World Romania.

Děkujeme za odpovědi, pane Solomone! Přejeme osmému festivalovému ročníku mnoho štěstí a kdoví, třeba se uvidíme v Bukurešti…

Za tým DAFilms Andrea

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít