Doc no Rio pohledem kurátorky Marii Mendes

Jak vznikl nápad uskutečnit přehlídku brazilského dokumentu Doc no Rio, jejíž část mohou diváci DAFilms.cz sledovat exkluzivně online? A proč má smysl se o brazilský film zajímat? Vysvětluje kurátorka programu Maria Mendes!

Jak vznikl nápad uskutečnit přehlídku brazilského dokumentu Doc no Rio, jejíž část mohou diváci DAFilms.cz sledovat exkluzivně online? A proč má smysl se o brazilský film zajímat? Vysvětluje kurátorka programu Maria Mendes!

V Portugalsku málo známé brazilské filmy: tak zní motto programu Doc no Rio uvedeného v rámci festivalu Doclisboa. Od té doby, co jsem se přestěhovala do Portugalska, si uvědomuji, že sem málokdy doputují nezávislé, svobodné a přemýšlivé brazilské filmy. Jazyk, který nás sbližuje, je zároveň plný šumu, ve kterém se snadno ztratí skutečná situace panující v těchto dvou poměrně vzdálených zemích.

Film to však dokáže zvrátit a nabídnout hlubší, subjektivní pohled na nejrůznější témata, o kterých se nedozvíme ve zprávách. V kurátorském výběru jsem se zaměřila na nejnovější snímky, které zatím nebyly k vidění, a na filmy z nejrůznějších částí Brazílie, které ilustrují rozmanitost brazilské kinematografie.

U krátkých snímků je časové rozpětí delší, do výběru spadají filmy natočené po roce 2000. V kategorii celovečerních snímků naopak nalezneme současnější a dosud neuvedená díla. Kolekce nabízí jak animované filmy (Green Vinyl, r. Kleber Mendonça Filho, stát Pernambuco), tak poetické a snové snímky (From the Window of My Room, r. Cao Guimarães, stát Minas Gerais). Vedle krátkých filmů s pozoruhodnými narativními postupy rozpouštějícími hranici mezi realitou a fikcí (Ghosts, r. André Novais, stát Minas Gerais) diváky okouzlí snímky s temnými, magickými tématy (The White Sheet, r. Julana Rojas a Marco Dutra, São Paulo). S osobně laděnými zpověďmi (Elena, r. Petra Costa, stát Minas Gerais) kontrastují silné politické dokumenty z Ceilândie, kontroverzního předměstí brazilského hlavního města Brasílie (Hood Movie: is the City only one?, r. Adirley Queirós), či ze Sâo Paula (Necropolis Symphony, r. Juliana Rojas). Doc no Rio nabízí první malou přehlídku brazilských filmů, které byste rozhodně neměli minout.

Maria Mendes / kurátorka přehlídky

Filmový program Doc no Rio můžete zdarma sledovat od 29. června do 5. července na DAFilms.cz a o lisabonských projekcích se více dočtete na webových stránkách festivalu Doclisboa!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít