Doc Alliance Selection Award 2016: Nové režisérské talenty a devátý ročník ceny na obzoru

Již od roku 2008 uděluje Doc Alliance mezinárodní cenu určenou především debutujícím režisérům. Ocenění Doc Alliance Selection Award napomáhá zviditelňovat výrazné autorské talenty a podporuje jejich budoucí tvorbu finanční odměnou 5 000 euro. I v roce 2016 síť Doc Alliance vybrala sedm výrazných snímků, které se ucházejí o titul již 9. vítěze ceny. Jméno nového držitele Doc Alliance Selection Award bude vyhlášeno 7. srpna 2016 během slavnostního ceremoniálu na filmovém festivalu v Locarnu.

Mezinárodní filmové ocenění Doc Alliance Selection Award patří mezi klíčové projekty festivalové platformy Doc Alliance tvořené sedmi respektovanými filmovými přehlídkami CPH:DOX, Doclisboa, Docs Against Gravity FF, DOK Leipzig, MFDF Ji.hlava, FIDMarseille a Visions du Réel. Společně s online dokumentárním portálem DAFilms.cz, který v roce 2016 slaví deset let úspěšného působení v oblasti video on demand a který divákům z celého světa nabízí více než 1 400 dokumentárních filmů podléhajících pečlivému kurátorského výběru, slouží DAS Award k naplnění hlavního cíle festivalového společenství – podpory a rozvoje kvalitních dokumentů, bez nichž by život samotných festivalů nebyl možný.

Udělení prestižního ocenění funguje na jednoduchém principu, kdy každý ze sedmi festivalů uskupení nominuje jeden snímek, jenž pro něj v daném roce zastupuje ty nejvyšší tvůrčí kvality. Zároveň každá z přehlídek nominuje jednoho člena poroty, jímž je filmový kritik pocházející ze země, ve které festival působí. Jak dodává manažerka platformy Doc Alliance Nina Numankadić, již samotná nominace znamená pro dané snímky velkou pomoc. *„Samotný fakt, že byly dané tituly nominovány, jim přináší zásadní prospěch. Všech sedm docalliančních festivalů se totiž dohodlo, že ve svém programu vždy promítne tři snímky, jež se v daném roce o cenu uchází.“ *

Vítěz, který uhrane evropskou kritiku

Vítěz Doc Alliance Selection Award 2016 bude vyhlášen během slavnostního ceremoniálu 7. srpna na filmovém festivalu Locarno. Za účasti ředitelů festivalů Doc Alliance obdrží finanční odměnu ve výši 5 000 euro, určenou k podpoře jeho další tvorby, pamětní plaketu a také nezbytnou pozornost médií a filmových profesionálů.

Budoucí nositel ocenění se připojí do prestižního klubu vítězů osmi minulých ročníků, mezi nimiž aktuálně září vítěz z roku 2015, íránský režisér Abbas Fahdel se snímkem Homeland (Iraq Year Zero) či dvojice portugalských talentů André Gil Mata (Captivity) a André Valentim Almeida (The Quest of the Schooner Creoula).

O letošním vítězi DAS Award rozhodne sedmičlenná porota filmových kritiků v následujícím složení: Michael Bo (DK, Politiken), Gabriel Bortzmeyer (FR, Revue Débordements), Vasco Câmara (PT, Público), Piotr Czerkawski (PL, Dziennik Filmmweb.pl), Christian Jungen (CH, NZZ am Sonntag), Tomas Stejskal (CZ, Hospodářské noviny), Gisela Wehrl (DE, Blickpunkt:Film).

Snímky nominované na DAS Award 2016

Gulîstan, Land of Roses (režie: Zaynê Akyol; CA/GE, 2016, 86 min)
Nominace Visions du Réel
Příběh současných kurdských povstaleckých bojovnic čelících teroristickým silám ISIS, jenž je odkrýván na pozadí pátrání po tragické smrti jedné z nich.

Jarocin. Against the Stream (režie: Lech Gnoinski, Marek Gajczak; PL, 2015, 109 min)
Nominace Docs Against Gravity FF
Pohled do historie a současnosti kultovního polského festivalu, jenž v dobách komunistické vlády představoval jeden z mála ostrovů vytoužené svobody.

Fragment 53 (režie: Carlo Gabriele Tribbioli, Federico Lodoli; IT/CH, 2015, 71 min)
Nominace CPH:DOX
Filmové hledání podstaty války jako společenského fenoménu a vzorce lidského chování, jehož hlavní protagonisté se po stovky let nemění.

Maybe Desert, Perhaps Universe (režie: Miguel Seabra Lopes, Karen Akerman; PT/BR, 2015, 98 min)
Nominace Doclisboa
Detailní vhled do pomalého životního rytmu mužské psychiatrické léčebny, jejíž obyvatelé stanuli před soudem za závažné trestné činy.

Steam on the River (režie: Filip Remunda, Robert Kirchhoff; SK/CZ, 2015, 90 min) Nominace MFDF Jihlava
Dokumentární pronikání do originálních uměleckých světů trojice světově známých jazzových hudebníků, kteří unikli z komunistického Československa.

Maestà, the Passion of Christ (režie: Andy Guérif; FR, 2015, 60 min)
Nominace FIDMarseille
Vizuálně atraktivní filmová adaptace slavného středověkého díla „Utrpení Páně“, jež kameru zbavuje perspektivy a malířskému obrazu dodává pohybu.

Train to Adulthood (režie: Klára Trencsényi, HU, 2015, 79 min)
Nominace DOK Leipzig
Filmová metafora přibližující nelehký život v současném, demokracii se vzdalujícímu Maďarsku, jež je odvyprávěna prostřednictvím zvláštního reliktu komunistický éry – vlaku dětí.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít