Korzety a kordy

Korzety, šněrovačky, živůtky, spodničky, róby, límce, košile a kabáty – nic naplat, šaty dělají člověka, krále i žebráka a ve filmu to platí obzvlášť. Ať už je vám bližší košile upnutá u krku anebo rozevlátý mušketýrský kabát, v naší filmové kolekci najdete kostým pro každou postavu.

Kde začít jinde než na dvoře Ludvíka XIII., kde se mezi hedvábím a královským hermelínem lesknou čepele kordů i hroty dýk pokradmu ukrytých v saténu. Nestárnoucí klasika Alexandra Dumase staršího se dočkala už bezmála dvaceti filmových adaptací – poprvé se Tři mušketýři objevili na plátnech kin už v roce 1911, a po několika hollywoodských verzích se nyní aktuálně vrací v domácí francouzské produkci, která sklízí pochvaly od diváků i kritiků. Zatímco druhá část s podtitulem Milady běží aktuálně v českých kinech, D´Artagnana si u nás můžeme pustit třeba hned teď. Nikoliv na kordy, nýbrž na akordy (a přízeň urozených dam) spoléhá Il Boemo neboli Josef Mysliveček, český hudební skladatel, při své cestě vzhůru na společenském žebříčku Itálie osmnáctého století. To, že daleko víc než nejpevnější korzet mohou člověku sešněrovat život právě společenské normy a konvence, dobře ví hrdinky snímků Belle a Portrét dívky v plamenech. Ta první proto, že má tmavou barvu kůže a ta druhá proto, že je prostě žena. Jiskru v lidech ovšem nedusí pouze utažená šněrovačka, ale také škrobený viktoriánský límec, o čemž se na vlastní kůži přesvědčí Charles Dickens. Velký spisovatel, který se společenskými konvencemi zabýval ve svém díle, jim ve filmu Vášeň mezi řádky čelí ve svém vlastním životě. Svébytnou variaci na Andersenův pohádkový svět od Juraje Herze, režiséra Spalovače mrtvol, asi dětem nepustíte, ale kdo si chce dopřát něco „osmdesátkově“ divného, tomu nelze než doporučit, aby si Kouzelné galoše bez obav nasadil. A když Kate Winslet v úvodu filmu Švadlena ponuře pronese: „I am back, you bastards!“ je zřejmé, v jakém duchu se její návrat do rodného kraje na australském „vidlákově“ ponese. Konec konců jehla ve správných rukách může bodnout bolestivěji než ten nejostřejší kord.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít