V českém dokumentu je stále živěji!

Že by měl dokument stát ve stínu hraného filmu, takové pravidlo v českých kinosálech, alespoň co se zájmu diváků týká, již přestává platit. Na vlastní kůži jsme se o tom přesvědčili během Večera českého dokumentu, který přinesl ochutnávku z právě vznikajících projektů českých režisérů. Na co se můžeme těšit?

Že by měl dokument stát ve stínu hraného filmu, takové pravidlo v českých kinosálech, alespoň co se zájmu diváků týká, již přestává platit. Na vlastní kůži jsme se o tom přesvědčili během Večera českého dokumentu, který přinesl ochutnávku z právě vznikajících projektů českých režisérů. Na co se můžeme těšit?

Zatímco můžeme sledovat, jak český hraný film vytrvale otáčí hlavu směrem k minulosti, přičemž filmová plátna zaplňuje reminiscencemi dějin 20. století, český dokument upírá pozornost k současnosti, a jak se zdá, zároveň představuje budoucnost české kinematografie. Aby se českému dokumentu a jeho tvůrcům dostalo svébytného prostoru a dostatečné pozornosti se od roku 2005 společně s Českým filmovým centrem stará Institut dokumentárního filmu. Ten již devátým rokem představuje filmovému publiku to nejčerstvější, co se v českých dokumentárních kuchyních aktuálně peče a bude servírováno v budoucím roce. Nejinak se stalo i v pondělí 29. září, kdy jsme se v týmu portálu DAFilms.cz v roli mediálního partnera akce usadili do sedaček naplněného pražského kinosálu a sledovali desítku sedmiminutových prezentací českých režisérů a producentů.

Již druhým rokem jsme však mezi přítomnými diváky nenašli pouze filmové profesionály, ale i filmové a dokumentární fanoušky, kteří se přišli nechat zlákat známými dokumentárními jmény, například Filipa Remundy a Víta Klusáka, i netradičními tématy, které světlo kinopromítačky spatří v roce 2015. Fenomén ženského graffiti s dokumentem GIRL POWER představila jediná česká writerka Sany a nadbytek adrenalinu nechyběl ani portrétu českého horolezce Radka Jaroše. Nedostatek víry v české společnosti se ve snímku POLSKÝ BŮH stal východiskem pro ironizující pohled na polské sousedy, zatímco nedostatek soudnosti v konzumaci cukru se stal živnou půdou pro průzkumnou esej CUKR BLOG. České filmové velikány, KARLA ZEMANA a LÍDU BAAROVOU, jejichž životní osudy tvořily jednou filmové a podruhé národní dějiny, došly svého dokumentárního zpracování mladým režisérem Tomášem Hodanem a světově respektovanou autorkou Helenou Třeštíkovou, jejíž retrospektivu jsme vám v minulých týdnech nabídli.

Motiv sociálního experimentu dominoval snímku GADŽO, v němž se režisér v roli "příslušníka většinové společnosti" vydal prožít rok uvnitř romského ghetta, přičemž zaznamenal lokální rasové nepokoje a vstoupil do intimního prostoru obou stran konfliktu. Sociální experiment, který se však přeměnil v celoživotní antikonzumní projekt, sleduje také prvotina režisérky Evy Tomanové STÁLE SPOLU, jejíž hlavní hrdinové, manželský pár Petr a Simona, žijí se svými devíti dětmi v maringotce bez vody a elektřiny. Dokument si slavnostní premiéru odbude na prestižním festivalu IDFA. O své unikátní místo ve společnosti bojují také KMENY, alternativní subkultury v české společnosti, které zachycuje stejnojmenný dokumentární cyklus mladých režisérů, jenž diváka bere na alternativní tour od rapové po neonacistickou scénu a zpět. Na cestu, která je ale namířena do vlastního "nitra" v tom nejdoslovnějším slova smyslu, se pak vydává poslední prezentovaný film LET VINY režisérky Terezy Tary, v němž se z pátrání po onemocnění ledvin stává defilé léčebných praktik západní i východní medicíny.

Nezapomeňte si přehled chystaných českých dokumentů pro rok 2014 - 2015 stáhnout v podobě česko-anglického katalogu přímo do vašeho počítače!

Kolikrát se ještě vyspíme, nežli pestrá paleta chystaných českých dokumentů dorazí do festivalových kin, nelze říct. Hlavní zprávou ale je, že se kvůli českému dokumentu ráno vstát z postele vyplatí!

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít