I Read Docs Online

Konečně jste přivítali jaro a s ním i volná odpoledne v parcích? Vybavte se na svá oblíbená místa pořádnou dávkou kvalitní dokumentární četby! Představujeme vám výběr čtyř nejzajímavějších rozhovorů, které jsme pro vás od začátku roku 2015 připravili. Další vydání I Read Docs Online právě dozrálo!

Konečně jste přivítali jaro a s ním i volná odpoledne v parcích? Vybavte se na svá oblíbená místa pořádnou dávkou kvalitní dokumentární četby! Představujeme vám výběr čtyř nejzajímavějších rozhovorů, které jsme pro vás od začátku roku 2015 připravili. Další vydání I Read Docs Online právě dozrálo!

Evropa se jako kolébka filmu zdá být územím již dobře zmapovaným. Cesty festivalových kurátorů proto stále častěji směřují za její hranice až do Latinské Ameriky. Zde se o slovo hlásí chilská dokumentární platforma ChileDoc, která do našeho katalogu přispěla osmičkou oceňovaných snímků a která nám prostřednictvím výkonné ředitelky Flor Rubin nabídla čerstvý vhled do probouzející se chilské filmové scény. Čtěte rozhovor V informaci je "síla", my ji umíme znásobit!

Věděli jste, že krátký a dokumentární film jsou blízcí příbuzní a zajímá vás, jaké všechny funkce musel film plnit předtím, než se natrvalo usídlil na obrazovkách vašich monitorů? Filmová historička Lucie Česálková na pětici krátkých českých filmů z 30. až 50. let ukazuje, jak důležitou součástí filmového průmyslu se stala politika a propaganda. Je tomu dnes jinak? A co si díky digitalizaci archivních snímků můžeme připomenout? Čtěte rozhovor O "věčnosti" krátkého filmu.

Osmý ročník dokumentární soutěže Doc Alliance Selection Award čeká na svého vítěze. Ten vzejde z hlasování poroty evropských filmových kritiků v průběhu léta, kdy se poprvé slavnostní ceremoniál uskuteční ve švýcarském Locarnu. Mezi nominovanými tituly svojí politickou naléhavostí a intimním způsobem vyprávění rezonuje také snímek Haunted, filmový debut režisérky Liway Yazji. Jak dokument z prostředí válkou sužované Sýrie vznikal? Čtěte rozhovor Nominace na DAS Award: Liwaa Yazji.

Kromě výrazných dokumentárních titulů především začínajících tvůrců vytváří specifický charakter ceny Doc Alliance Selection Award také čistě evropské zázemí filmové poroty. Ta je tvořena sedmičkou filmových kritiků, zástupců sedmi zemí docalliančních festivalů. Portugalsko v ní pro rok 2015 reprezentuje kritik listu Público Jorge Mourinha. V čem vidí sílu portugalského dokumentu, který si v minulých dvou letech odnesl ocenění? Čtěte rozhovor Jorge Mourinha: O otevírání očí.

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít