Scéna z filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Scéna z filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Scéna z filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci
Scéna z filmu O princezně Jasněnce a létajícím ševci

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

Příběh o ševcovském tovaryši Jírovi, který si dokázal díky svému důvtipu a odvaze získat vznešenou královskou nevěstu..

Režisér Zdeněk Troška si získal pověst populistického baviče, svou filmografii však v osmdesátých letech začal budovat mnohem zajímavějším a mnohotvárnějším způsobem, než k jakému dnes ukazují série Kameňák a Babovřesky. Znamenitým důkazem je i pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci, kterou tehdy čtyřiatřicetiletý režisér natočil v roce 1987.

V inspiraci pohádkovým příběhem Jana Drdy, který do filmové podoby převedl Karel Steigerwald, realizoval Troška velkou, fantazijní podívanou, v níž dal průchod svým dynamickým vypravěčským schopnostem i svému zjitřenému smyslu pro romantiku (jejž prokázal i ve snímcích Poklad hraběte Chamaré /1984/ a Andělská tvář /2001/).

Příběh o ševcovském tovaryši Jírovi, který si dokázal díky svému důvtipu a odvaze získat vznešenou královskou nevěstu, se stal demonstrací moderní filmařské energie, spojované obvykle až s nástupem nové, mladší filmařské generace po roce 1989. Troška nabídl divákům chytlavý příběh s lyrickými i napínavými pasážemi i styl opřený o pohyblivou kameru (Jaroslav Brabec) a svižný, nápaditý střih (Eva Bobková).

Sympatickým protagonistou vyprávění je obyčejný venkovan Jíra, diváckou pozornost však na sebe poutá jeho vynález – křídla, jež mladíkovi umožní vzlétnut až k princezně uvězněné v zámecké věži. Tam nebohou Jasněnku nechal zavřít její otec právě proto, aby ji uchránil před naplněním kletby čarodějnice z Černých lesů – sňatkem s usmoleným ševcem. Místo ponížení ovšem Jasněnka s Jírou dosáhne radosti a štěstí, které musí ovšem mladý muž vybojovat na pomstychtivé, nepřejícné čarodějnici a její dceři Černavě.

Do rolí zamilovaného páru Troška obsadil Jana Potměšila a Michaelu Kuklovou. V postavách čarodějnic, předznamenávajících expresivně upištěné pohádkové bytosti z autorových následujících snímků, excelují Helena Růžičková a Yvetta Blanarovičová.

[Filmový přehled - O princezně Jasněnce a létajícím ševci](https://www.filmovyprehled.cz/cs/film/397549/o-princezne-jasnence-a-letajicim-sevci)

Film bohužel není dostupný :(

V našem aktuálním programu ale objevíte další skvělé filmy.

Režie
Rok
1987
Země
  • Česká republika
Délka
87min 
Zvukové stopy 

Chcete být pravidelně informováni o novinkách v junior programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít