Scéna z filmu Slunce v síti
Scéna z filmu Slunce v síti
Scéna z filmu Slunce v síti
Scéna z filmu Slunce v síti
Scéna z filmu Slunce v síti

Slunce v síti

Příběh nesmělé lásky, skryté za siláckými gesty. Přední dílo slovenské nové vlny, kterým byl přehodnocen tehdejší směr vývoje a které naznačilo novou cestu a vneslo do československého filmu zcela novou poetiku...

Příběh nesmělé lásky, skryté za siláckými gesty. Průkopnické dílo slovenské kinematografie, kterým byl přehodnocen tehdejší směr vývoje a které naznačilo novou cestu (po desetiletích výrazového schematismu a povstalecko-budovatelského patosu), bývá považováno za první dílo české a slovenské nové vlny. Přináší nejen nový způsob vyprávění (skládání "rozbíjeného" příběhu s důrazem na obrazové vyjadřování), ale i nový pohled na realitu analytickým zaměřením na city a pocity člověka, historické a společenské souvislosti. Postupy pocitového filmu tlumočí Uher vztah mladých k světu neobvyklou poetickou formulací.

Tvůrci narušují vnější dramatismus, napětí je založené na vnitřních kontrastech zdánlivě nezaujatého záznamu (kontrast shonu a klidu, všedností i zvláštností, detailů i celků, kontrast ticha a zvuků). Hledají tak krásu a bolest skutečného citu a každodenního života.

Více o filmu na SK CINEMA

Pozrite si krátký film Štefana Uhra Poznačení tmou

DOBOVÁ UPOUTAVKA FILMU SLUNCE V SÍTI:

Režie
Rok
1962
Země
  • Slovensko
Délka
93min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete být pravidelně informováni o novinkách v junior programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít