Scéna z filmu Kým sa skončí táto noc
Scéna z filmu Kým sa skončí táto noc
Scéna z filmu Kým sa skončí táto noc
Scéna z filmu Kým sa skončí táto noc
Scéna z filmu Kým sa skončí táto noc

Kým sa skončí táto noc

V přepychovém nočním podniku se jednoho večera sejde nesourodá společnost, která se za každou cenu snaží alespoň na jednu noc navodit iluzi štěstí.

Již titul filmu naznačuje, že děj bude sevřen do několika málo hodin, a luxusní bar je pro noční čas tím pravým prostředím. A přímo ideálním pro pozorování lidí, má-li režisér talent jako Peter Solan. Krouží kolem necelé desítky postav, které se zde náhodně sešly, a jako by společně s barmankou, přecházející za pultem, přepínal z jednoho hosta na druhého a z útržků jejich hovorů zkoušel vytušit jejich osudy. Zdálo by se, že je to místo pohody a zábavy, ale štědře rozdávačný opilec u baru tu z důvodu jakéhosi temného zoufalství rozhazuje peníze na výplaty lidí ze své pracovní party, dvě úřednice z Čech přijely do zimních Tater s nejasnou touhou vybočit z nudného stereotypu, v němž přes své mládí žijí, a oba mladíci, kteří je „balí", jsou až dojemně nejistí a neohrabaní… Také u dalších stolů sedí vesměs samí smutní osamělci, i když jsou třeba ve dvou. Film je příkladnou ukázkou poetiky nových vln 60. let – evokace autentické atmosféry, v tomto případě lehce melancholické a existenciálně zahuštěné, jemná nápověď namísto dramatické vyhrocenosti, otevřený konec. KVIFF

Režie
Rok
1965
Země
  • Slovensko
Délka
85min 
Zvukové stopy 
Titulky 

Chcete být pravidelně informováni o novinkách v junior programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít