Fotografie není k dispozici.

Ondřej Havelka (Česká republika)

Působí jako režisér, herec, zpěvák a tanečník. Absolvoval herectví na DAMU v Praze a operní režii na JAMU v Brně. Svou kariéru započal jako herec. Nejprve ve Studiu Ypsilon, následně i ve filmu a televizi.

Po revoluci začal Ondřej Havelka pracovat jako televizní scenárista a dramaturg. Je autorem řady dokumentů z hudebního prostředí - hudební dokument Originální pražský synkopický orchestr (1990) oceněn na prestižním televizním festivalu v Montreux v roce 1991 „Stříbrnou růži“. Dále je autorem televizního dokumentu Mezzosoprano Magdalena Kožená (1995), dokumentárního filmu Perla baroka o zámeckém barokním divadle v Českém Krumlově aj. Za pozornost stojí celovečerní portrét velkého herce Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (1999), ke kterému Havelka napsal scénář i ho režiroval.

V roce 2014 dosáhl Havelka mezinárodního uznání se svou režijní prací na zfilmování opery Orfeo ed Euridice od Ch. W. Glucka v Zámeckém divadle v Českém Krumlově a v interiérech tamějšího zámku. Televizní film byl uveden mj. na německo-rakousko-švýcarské stanici 3sat.

Divadelní režii se Ondřej Havelka věnuje od roku 1988 dodnes. Od muzikálových počátků ve Studiu Ypsilon či Hudebním divadle Karlín se dostal až do Národních divadel v Praze, Brně a Ostravě. Nastudoval například operu Martina Smolky a Jaroslava Duška Nagano (2004).

Po svém otci, hudebním skladateli Svatoplukovi Havelkovi, zdědil lásku k hudbě. V letech 1976 až 1995 vystupoval jako frontman Originálního Pražského Synkopického Orchestru. Po odchodu z něho si založil vlastní jazz-band Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, se kterým působí dodnes.

Filmografie

  • Hastrman
    2018

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít