Fotografie není k dispozici.

Ondřej Trojan (Česká republika)

Filmový režisér a producent, herec divadla Sklep se narodil na Silvestra roku 1959 v Praze. Pochází z herecké rodiny - herectví se věnuje jeho otec Ladislav i mladší bratr Ivan. Vystudoval gymnázium s vyznamenáním v roce 1979. Studoval na Pedagogické fakultě, kde ukončil osm semestrů v oboru matematika - chemie. Odešel, protože ho škola nebavila.

Od počátku osmdesátých let pravidelně účinkuje s kultovním pražským divadlem Sklep. Kolegové z divadla ho vedle divadla inspirovali i k zájmu o film. Dva roky pracoval ve Filmovém Studiu Barrandov jako rekvizitář, připravoval se na přijímací zkoušky na FAMU v Praze, kam byl přijat na obor Filmová a televizní režie v roce 1985.

Na FAMU natočil své první krátkometrážní filmy, z nichž zejména televizní cvičení Týden na obrazovce a půlhodinový film Sedm vyvolaly nemalou odezvu na festivalech a mezi diváky. V porevolučním roce 1990 přerušil Trojan studium na FAMU v pátém ročníku, aby natočil svůj celovečerní debut podle scénáře spolužáků Petra Jarchovského a Jana Hřebejka Pějme píseň dohola (poprvé se v tomto filmu objevila před kamerou Aňa Geislerová). V roce 1991 Trojan odpromoval na FAMU.

V roce 1992 natočil pro Českou televizi dvoudílný film Penziónek, který mapuje nejlepší skeče a písně Divadla Sklep na přelomu 80. a 90. let. V témže roce založil s kolegy Tomášem Hanákem a Jiřím Burdou Filmovou a televizní společnost Total HelpArt T.H.A., která se zaměřuje na produkci celovečerních filmů, výrobu audiovizuálních děl a na manažerskou činnost pro Divadlo Sklep. O rok později režíroval již v produkci Total HelpArtu divácky velice úspěšnou adaptaci "sklepovsko-havlovského" dramatu Mlýny.

Total HelpArt T.H.A. v současnosti patří k nejúspěšnějším producentským společnostem vůbec. Spolupracovala na mnoha filmech Jana Hřebejka a může se tedy pochlubit nominací na Oscara za nejlepší zahraniční film (Musíme si pomáhat) a několika Českými lvy. Na prestižní cenu americké Akademie bylo nominováno i výpravné historické drama Želary, které Ondřej Trojan natočil podle knižních předloh Květy Legátové Želary a Jozova Hanule. Tímto filmem Trojan dokázal, že je nejen schopný producent, který dovede vycítit silnou látku, ale i velice zručný režisér. S velkým diváckým úspěchem se setkal i jeho snímek Občanský průkaz, hořká komedie o tom, jací jsme byli v sedmdesátých letech minulého století. Jako producent a režijní supervizor se podílel i na rodinných Lichožroutech, nejúspěšnějším českém animovaném filmu posledních let. Velký divácký zájem i ohlas zaznamenává každoročně také letní filmový a hudební festival Slavonice Fest, který Ondřej Trojan založil v roce 2014 v produkci T.H.A. v jihočeských Slavonicích.

Filmografie

  • Bourák
    2020
  • Toman
    2018
  • Občanský průkaz
    2010
  • Želary
    2003
  • Hřmění divadla Sklep
    2000
  • Pumelice lesní moudrosti
    1997
  • Mlýny
    1994
  • Penziónek
    1991
  • Sedum
    1990
  • Pějme píseň dohola
    1990

Portál DAFilms.cz je výsledkem tvůrčí spolupráce 7 klíčových evropských festivalů dokumentárního filmu sdružených do Doc Alliance. Naším cílem je posouvat hranice dokumentárního filmu, propagovat jeho rozmanitost a podporovat kvalitní autorské filmy.

Členové Doc Alliance

Chcete být pravidelně informováni o našem filmovém programu?

Odesláním registrace k Newsletteru souhlasím se zasíláním obchodních sdělení elektronickými prostředky a souvisejícím zpracováním osobních údajů pro účely zasílání Newsletteru Doc-Air Distribution s.r.o. a potvrzuji, že jsem si přečetl(a) Zásady zpracování osobních údajů, textu rozumím a souhlasím s ním, přičemž beru na vědomí práva zde uvedená, zejména právo na námitky proti provádění přímého marketingu.

Poslat svému Junioru

Zavřít